Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 168 – 9. oktober 1997 – side 2

Storbritannien

Mediernes hykleri om dødsstraf

Sagen om de to britiske sygeplejersker, Deborah Parry og Lucille McLaughlan, som står til henholdsvis stokkeslag og dødsstraf i Saudi-Arabien, har sat fokus på dødsstraf.

Parry og Mclaughlan er blevet fundet skyldige i mord på deres kollega Yvonne Guildford, på trods af mangel på bevis bortset fra tilståelser givet under tvang. Alt tyder i øjeblikket dog på, at de får lov til at købe sig fri for dødsstraf.

Men de medier og politikere, som nu står i kø for at fordømme straffene og det saudiarabiske regime, er hyklere. Sædvanligvis fører de selv tilsvarende holdninger frem om strengere straffe.

I Danmark tvinger man også fanger til at tilstå. FN’s menneskerettighedskommission har ofte kritiseret Danmarks overdrevne brug af isolationsfængsel som et led i at knække fanger.

Dræber flest

Der refereres ofte til den specielle “islamiske lov”, som betyder dødsstraf. Men der er intet specielt islamisk over dødsstraf. 95 lande i verden opretholder dødsstraf. Det er fx Bulgarien, Cuba, Japan, Polen, Thailand og Zambia.

De lande som dræber flest, er Kina, Ukraine og den Russiske Føderation. De står for 92 pct. af alle henrettelser. Der er ingen islamisk fællesnævner for disse lande.

Det er selvfølgelig rigtigt at fordømme den konkrete henrettelse i Saudi-Arabien, men hvorfor er de samme medier og politikere tavse, når det gælder det samme barbari i fx USA?

Da Clinton var i Danmark i sommer, var der ingen danske politikere, som talte om, at de barbariske henrettelsesmetoder i USA burde stoppes.

Sidste år blev 45 fanger henrettet i USA, og med mere end 3.000 ventende på dødsgangene stiger antallet af statsmord. Tallet er stigende. Rekorden blev sat i 1957 med 65 henrettelser, men i år er tallet allerede oppe på 57.

De forskellige metoder er giftsprøjte, elektrisk stol, gaskammer, hængning og skydning. Pressen fordømmer, at halshugningerne i Saudi-Arabien sker offentligt, men ignorerer, at USA lader den dømtes offers familie, blodtørstige journalister og andre sygelige personer overvære henrettelserne.

Fangerne på dødsgangene i USA bliver ikke dræbt på nogen human måde. Amnesty International har rapporteret om flere rædselsvækkende episoder. Jerry White, blev henrettet i den elektriske stol i Florida.

“Ifølge flere vidner til henrettelsen skreg White, da den elektriske strøm blev tændt.”

Barbari

Alpha Otis Stephens blev henrettet i Georgia i den elektriske stol. Efter første angreb fra de 2080 volt, “viste Stephens krop tegn på liv, men lægerne kunne ikke undersøge ham, fordi hans krop var for varm til at man kunne røre den”. Vidner beskrev, de havde set hans fingre bevæge sig, og hans hoved rulle. Én af vidnerne rapporterede: “Det var som om han prøvede at vække sig selv, ligesom når man er groggy.”

USA topper listen over lande, som henretter mindreårige. Siden 1990 har de dræbt seks børn under 18 år. Mindst 11 af de henrettede i USA i løbet af 1995 var mentalt syge.

Nyrups ven Bill Clinton underskrev i 1992 henrettelsespapirerne for Ricky Ray Rector, en hjerneskadet sort mand, og Clinton pralede med, at han var parat til at forstærke dødsstraffen, hvor andre præsidentkandidater kun støttede den.

Dødsstraffen afspejler det racistiske samfund. Kun 12 pct. af befolkningen er sorte, men 40 pct. af de indsatte på dødsgangen er sorte. Én af dem er Mumia Abu Jamal, som i 13 år har siddet på dødsgangen i USA. Han er dømt for at have skudt en politimand, selv om han selv lå blødende på jorden, da politimanden blev skudt.

Gennem retssagen har Mumia ikke fået et ordentligt forsvar, og den stemning Philadelphias politi havde pisket op, forhindrede en fair sag. Da Mumias bog “Live from Death Row” blev udgivet på forlaget Addison Wesley, lejede politiet en flyver og overfløj forlagets hus med banneret: “Addison Wesley betaler politimordere.”

Medierne er forfærdede over de rædselsfulde forhold, de britiske sygeplejersker er fængslet under, og over deres sadistiske saudiarabiske fangevogtere. Men i USA er fængselsforholdene lige så barbariske.

En kriminolog i USA beskriver hvordan:

“I flere tilfælde er vagter blevet beskyldt for rutinemæssigt at behandle fangerne sadistisk, som fx at svinebinde dem, lænke dem til toiletter, skyde dem med elektriske stød fra “Taserpistoler”, skolde dem og tæve dem.”

Flere artikler fra nr. 168

Flere numre fra 1997

Siden er vist 1593 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside