Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 168 – 9. oktober 1997 – side 2

Labours kongres

Blair under pres fra neden

Den engelske premierminister, Tony Blair, er netop blevet hyldet som en konge på sit partis, Labours, kongres. Hans store popularitet må være enhver socialdemokrats ønskedrøm. Derfor kigger mange landes socialdemokrater ofte længselsfuldt over Blairs skulder, for at lure ham fidusen af.

Men hvad er realiteten bag Tony Blair og Labour?

Labour vandt en jordskredssejr ved valget første maj i år på et udbredt ønske om forandring efter 18 års konservativt styre.

Det stiller ham i en vanskelig position. De forandringer Blair ønsker gennemført, er ikke de samme, som de hans vælgere ønsker. Blair ønsker en “fleksibel” økonomi og en “moderne” velfærdsstat. Ønsker, der er direkte overtaget fra Margaret Thatcher. Det har han bestemt ikke opbakning for blandt sine arbejdervælgere.

Indtil videre har han heller ikke kunnet gennemføre særligt meget. Men modstanden er allerede tydelig. Fx fik han en meget kølig velkomst ved det engelske LO’s landsmøde tidligere på året.

Men dér, hvor man især ser modstanden nedefra, er på universiteterne og andre læreanstalter. Labour har indført en afgift på 10.000 kroner for at studere. Det vil udelukke flertallet af befolkningen fra at videreuddanne sig.

Forslaget har omgående mødt massiv modstand. Hundredvis af studenter på alle de højere læreanstalter, melder sig til en modkampagne. Den første november er der planlagt en stordemonstration, men allerede nu er der flere aktioner i gang. Det er meget muligt, at  dette spørgsmål vil blive ét af de vigtigste politiske emner i år, og tvinge Labour til  venstre.

Utilfredsheden over 18 års konservativt styre, der har betydet kæmpe arbejdsløshed og social usikkerhed, er stor. Derfor er Tony Blair hele tiden under pres nedefra for at forbedre almindelige menneskers vilkår.

Billedtekst:
Tony Blair får svært ved at opretholde sin popularitet.

Flere artikler fra nr. 168

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Storbritannien Labour

Siden er vist 1719 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside