Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 168 – 9. oktober 1997 – side 7

Overenskomst 98

Underskriftsindsamling i gang

I øjeblikket kører en underskriftsindsamling på en række arbejdspladser, som skal lægge pres på CO-Industris forhandlere til overenskomsten 1998.

En bred gruppe af arbejdspladsklubber står bag.

Arbejdspladsernes krav om bl.a. nedsat arbejdstid skal ikke siddes overhørig.

1600 underskrifter

Den løber frem til 3. november. Fællestillidsmand på Lindøværftet Ove Thomsen siger: “Her på Lindø har vi i de enkelte klubber indkaldt folk til forskudte frokostmøder, orienteret om sagerne og bedt folk skrive under. Indtil nu har 1600 skrevet under. Vi må lægge størst muligt pres på Max Bæhring, så vi igen får arbejdstiden ned. Det er ikke sket siden 1987.”

Kortere arbejdstid er et centralt krav. Især på skifteholdsområdet. Arbejdstiden skal sættes ned ved fx at sænke den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid.

“På Lindøværftet er der ingen tvivl, siger Fællestillidsmand Ove Thomsen. Højere pension kan være godt nok, men kortere arbejdstid og længere ferie skal stå i centrum ved de kommende overenskomstforhandlinger.”

Allerede for et år siden spurgte Fællesklubben folk, hvilke krav der var vigtige til næste overenskomst.

“Vi ved jo godt, at Metalforbundet satser mest på en hurtig udbygning af pensionen, men vi spurgte os selv, om det også var det, medlemmerne ville.” Næsten 1500 værftsarbejdere svarede på de omdelte spørgeskemaer og tendensen var klar: arbejdstiden skal ned og ferien forlænges.

Samme spørgeskema var forinden givet til Metal Odenses tillidsmænd. Her viste svarene samme tendens.

Det er normal procedure i overenskomstforhandlinger, at kravene sendes opad i systemet og ender med at CO-Industri udtager kravene og starter forhandlingerne, som denne gang skal være færdige den 1.marts 1998.

Men det er desværre også en “normal procedure,” at de arbejdspladser, som har rejst overenskomstkravene, ikke kan genkende sine egne krav, når forbundsledelserne har “kigget” på dem.

Stem nej

Fællesklubben på Lindøværftet opfordrede til at stemme Nej til overenskomsten for tre år siden, der lagde op til en mere fleksibel arbejdstid.

Denne gang er Fællesklubben gået sammen med bl.a. Fællesklubben på SAS for at sætte fokus på de vigtigste spørgsmål.

“Vi fik en henvendelse i foråret,” fortæller Ove Thomsen, “og da deres krav og ønsker næsten svarede til vores, var det oplagt at gå sammen. Og siden er der kommet mange flere arbejdspladser med fra hele landet.”

Listen over klubber, som anbefaler underskrifts-indsamlingen er lang. Den tæller ud over Fællesklubben på Lindøværftet bl.a: Gate Gourmet, Danisco Nakskov, Århus Flydedok, Carlsberg, Ålborg Portland, York International A/S Vojens, Rockwool Ø. Odense og Radiometer klub 227 og 64.

Rekvirér underskriftslister

Der er mange, som gerne vil skrive under på listerne. Henvend dig til:
Sekretariatet, c/o SiD Kastrup, Saltværksvej 68, 2770 Kastrup.

Flere artikler fra nr. 168

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Overenskomst 1998

Siden er vist 1779 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside