Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 169 – 23. oktober 1997 – side 2

Nordkorea: Hungersnød kunne forhindres

En omsiggribende hungersnød har hærget Nordkorea det meste af året. Millioner af mennesker sulter, men alligevel har EU nægtet at sende noget af de 600.000 tons oksekød, der er på overskudslagrene. Begrundelsen er, at det ville være for dyrt.

Samtidig bruger EU kun halvdelen af de penge, der er afsat til ulandshjælp. Det betyder, at 185 mia. kroner slet ikke bliver brugt. Under Golfkrigen tilbød A.P. Møller at stille skibe gratis til rådighed for de amerikanske tropper. Intet lignende forslag er blevet stillet for at hjælpe sultende mennesker.

Samtidig kræver bl.a. EU, at Nordkorea skal lukke op for udenlandsk kapital og tillade vestlige firmaer at komme ind på det nordkoreanske marked.

Angreb

Regimet i Nordkorea har været ved magten siden afslutningen af Koreakrigen i 1953. Styret kalder sig selv socialistisk, men har i hele sin levetid blot været interesseret i at opbygge en industri og en landbrugssektor, der kan konkurrere med andre lande på verdensmarkedet. Det har betydet konstante angreb på arbejderklassen.

Kun ved at opbygge et gigantisk militærapparat, har regimet kunnet holde sig ved magten. Området mellem Syd- og Nordkorea er den mest militariserede zone i verden, der er fx 37.000 amerikanske tropper.

Det er denne statskapitalistiske strategi med kæmpe militærudgifter, der sammen med en dårlig høst har ført til hungersnøden.

Nu bruger både EU og den nordkoreanske diktator den sultende befolkning som en brik i et kynisk spil om markedsandele og investeringer.

Flere artikler fra nr. 169

Flere numre fra 1997

Siden er vist 1631 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside