Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 170 – 6. november 1997 – side 2

Storbritannien

Modstand mod studieafgift

Den socialdemokratiske regering i England har barslet med et forslag om undervisningsafgift på universiteter og andre højere læreanstalter.

Forslaget kommer angiveligt fordi, et stigende antal ønsker at studere, og fordi Labour vil møde dette krav til studiepladser med markedsøkonomiske metoder.

Siden slutningen af halvfjerdserne er antallet af en årgang, der starter på en videregående uddannelse steget fra omkring 15 til over 30 pct.. Men bevillingerne pr. elev er faldet med 45 pct.

I stedet for at give universiteterne flere penge, har Labour så valgt at indføre afgifter. Studerende skal nu betale helt op til 10.000 kroner om året for at studere.

Oven i købet forsøger Labour at forsvare indgrebet med socialt-klingende argumenter. Et af dem er, at gebyrer er socialt retfærdige fordi, det alligevel først og fremmest er de riges børn, der går på universitetet.

Men i virkeligheden indrømmer dette argument, at gebyrer vil ramme socialt skævt. Det vil netop gøre det endnu sværere for unge fra arbejderklassen at skaffe pengene til at studere.

Et andet argument er, at det vil få studenterne til at udvælge de bedste kurser og skoler og vælge de dårligste fra. Men det er langt fra sikkert, studenterne vil have så mange valgmuligheder i virkeligheden.

Et studie består af mange forskellige kurser. Hvis det ene kursus er bedst i London og et andet i Edingburgh fx, skal studenten så pendle mellem de to byer?

Lørdag d. 1. november havde studenterorganisationerne arrangeret demonstrationer flere steder i landet i protest mod Labours forslag. Men på grund af indre splid og uenighed om, hvad man ville, dukkede kun 5000 op i London.

Flere artikler fra nr. 170

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Storbritannien 1979-

Siden er vist 1763 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside