Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 170 – 6. november 1997 – side 2

Vesten afviser forfulgte sigøjnere

I disse dage forsøger flere sigøjnere at flygte fra Tjekkiet og Slovakiet til England. Der bliver de afvist fordi “de ikke er politiske flygtninge på flugt for forfølgelser”.

Men sigøjnere bliver forfulgt i Østeuropa, hvor de er den største minoritet. Efter de store oversvømmelser i Tjekkiet har den konservative tjekkiske regering konsekvent beskyldt sigøjnere for at stå bag plyndringer af efterladte huse og tyveri af nødhjælp. Men alle de folk, der er blevet dømt for disse ting har været hvide.

Flere bander af nazister og skinheads har angrebet sigøjnere. I 1991 var der 150 racistiske angreb i Tjekkiet, sidste år var tallet steget til 652. I Slovakiet har nazibander brændt sigøjnere til døde.

Sigøjnerne var slaver i Østeuropa helt op til 1850. Og nazisterne henrettede en halv million af dem. Her i blandt 4000 på en enkelt nat i Auschwitz. Først i 1990 blev den første retssag for krigsforbrydelser mod sigøjnere afholdt.

Stalinist regimerne, der opstod efter anden verdenskrig, fortsatte hvor nazisterne og monarkisterne før dem slap. Fx anbefalede regimet i Tjekkoslovakiet i 1976 tvangssterilisation af sigøjnere.

Flere artikler fra nr. 170

Flere numre fra 1997

Siden er vist 1524 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside