Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 173 – 18. december 1997 – side 2

Tyskland

Opbakningen bag studenter vokser

Den største studenterbevægelse i Tyskland siden 60’erne fortsætter. Lige siden slutningen af november har der været store demonstrationer i de fleste større byer. 15.000 i Frankfurt tirsdag den 2. december, 10.000 i Berlin dagen efter og 50.000 i Bonn dagen efter igen.

Omkring hundrede universiteter er blevet besat.

Demonstrationerne drejer sig om de studerendes elendige forhold.

Der er dobbelt så mange studerende i Tyskland, som der er plads til på universiteterne. Bibliotekerne har ikke råd til at anskaffe de nødvendige bøger. Der bliver ikke ansat lærere nok. Og de studerendes økonomiske situation bliver stadig værre.

Ifølge ministeriets egne beregninger kan en studerende leve for 4.700 kroner om måneden, men den allerhøjeste SU, som i øvrigt er meget svær at få, er på 3.825 kroner.

Oven i købet vil de forskellige delstater indføre et grundbeløb på blot 1.500 kroner. For forældre, der ikke har råd til at finansiere deres børns uddannelse, skal der så være mulighed for at låne op til 2.700 kroner om måneden.

Nu er også skole- og gymnasieelever gået med i aktionerne, og flere arbejdspladser støtter de studerende. For eksempel deltog journalister fra avisen Frankfurter Rundschau i studenterdemonstrationen i Frankfurt i begyndelsen af december.

Opel-arbejdere og studerende har organiseret en fælles demonstration i Bochum. I Berlin sluttede en studenterdemonstration og en demonstration mod privatisering sig sammen.

Torsdag 18. december samles studenter fra hele landet til en fælles kæmpedemonstration i Bonn.

Kampen for bedre studieforhold kædes mere og mere sammen med samfundsforhold i det hele taget. Et af de mest populære slogans er fx. “Penge til lærere – ikke til Eurofighteren” vendt imod regeringens massive investeringer i EU’s krigsflys-projekt.

Også andre steder i Europa er der massive studenteraktioner.

I Grækenland har studenter for nyligt demonstreret mod regeringens planer om undervisningsgebyrer. Studenterne har bl.a. besat 10 skoler.

I England har regeringen også planer om at indføre lignende undervisningsgebyrer. Tusindvis af studerende demonstrerede i London i starten af måneden. Bl.a. blev et institut i London University besat i 12 dage, indtil ledelsen gik ind på de studerendes krav.

Billedtekst:
Studenterdemonstrationer og strejker fortsætter, studenterne kæmper sammen med de tyske arbejdere

Se også:
SAA 172: Tyskland: Studenter aktionerer

Flere artikler fra nr. 173

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Studenterkamp (int.)

Siden er vist 1440 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside