Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 173 – 18. december 1997 – side 2

Israel

Offentligt ansatte tvinger regering i knæ

I starten af december bragte 700.000 offentligt ansattes strejke den israelske økonomi i knæ.

Det var en af de største strejker i Israel nogensinde. De strejkende lukkede Ben Gurion-lufthavnen og børsen. Strejken begyndte, da 150.000 socialarbejdere gik ud i protest mod regeringens planlagte nedskæringer.

Da forhandlingerne mellem arbejdsgiverne og fagforeningen brød sammen, spredte strejken sig til andre grupper af offentligt ansatte. Deriblandt bankansatte og brandmænd.


Det israelske LO, Histradut, opfordrede til storstrejke, efter at regeringen proklamerede, at den ville ophæve de pensionsaftaler, den havde indgået med den tidligere Arbejderpartiregering blot to uger, før denne gik af.

Som strejken skred frem kom nye krav til. Og modstanden mod privatiseringer og mod at skære i arbejdernes årlige bonusser spirede frem.

De israelske tøjproducenter skønner, at femdages-strejken kostede dem 1,2 mia. kroner, og det statsejede flyselskab El Al siger, at strejken kostede dem 20 millioner kroner om dagen.

Regeringen er nu gået med til at tage fagforeningerne med på råd i forbindelse med privatiseringer, især når disse truer arbejdernes job. Og regeringen vil nu også opretholde de hidtidige pensions- og lønaftaler. Derfor har Histradut afblæst strejken.

Men i skrivende stund, er det ikke klart, hvor meget fagforeningen egentlig har vundet.

Strejken er dog i alle tilfælde et stort skridt frem for arbejderbevægelsen i Israel. Men arbejderklassen er splittet mellem palæstinensere og israelere, og selv om Histradut har nogle palæstinensiske medlemmer, giver den dem kun minimal opbakning. I stedet støtter forbundet ukritisk den samme stat, der undertrykker palæstinenserne.

Det er kun ved at forene israelske og palæstinensiske arbejdere, at det israelske samfund kan laves om til fordel for alle arbejdere.

Flere artikler fra nr. 173

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Israel

Siden er vist 1414 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside