Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 174 – August 1999 – side 3

Socialistisk Arbejderavis mener

Stop nazisternes march – mobilisér

Vi skal stoppe de danske nazister af flere grunde.

For det første er de danske nazister trods deres beskedne størrelse en vigtig brik i det internationale nazi-netværk. I ly af den liberale danske lovgivning produceres store mængder nazistisk propaganda og musik i Danmark og meget ender i Tyskland.

For det andet eksisterer den fascistiske terror også i Danmark alene i perioden 1992-1994 blev der registreret over 200 racistiske overfald, og politirazziaer i nazisternes hjem har afsløret store mængder skydevåben og ammunition. I 1992 blev IS’eren Henrik Christensen dræbt af en brevbombe og flere spor peger på den yderste højrefløj.

Endelig skyldes den danske nazibevægelses ynkelige størrelse og den i forhold til andre lande begrænsede terror, den store modstand bevægelsen har mødt i den danske befolkning.

 

Grunden til at nazisterne afholder marcher, er simpel. Hvis de kan regere gaden, kan de fremstå som et alternativ, for mange af de mennesker, kapitalismen henviser til et skyggeliv, og de kan være det kammeratskab rodløse unge søger efter, de kan give en simpel forklaring for den arbejdsløse, der mener flygtninge har taget hans job.

Hitler beskrev formålet med marcher således: “Massedemonstrationer,” skrev han, “må brænde den overbevisning ind i den lille mands sjæl, at er han blot en lille orm, så er han dog en del af en stor drage.” Nazisternes propagandachef Goebbels så således på sagen: “Den som kontrollerer gaderne, vinder også masserne, og den, som kontrollerer masserne vinder derigennem staten.”

 

Der er delte meninger om, hvordan nazisterne skal bekæmpes.

Den militante, hætteklædte del af den antinazistiske bevægelse i Danmark står i dag meget isoleret. Det er fordi de satser på en elitær, voldelig konfrontation med nazister og politi fremfor at opbygge en bredere og større bevægelse blandt almindelige mennesker.

Andre dele af den anti-nazistiske bevægelse argumenterer for, at nazisterne ikke skal mødes af moddemonstratoner, når de vil ud at marchere. Her er det vigtigt at huske erfaringerne fra andre lande. I Frankrig har det fascistiske parti Front National været i stand til at få op til 20% af stemmerne til nogle lokalvalg. Årsagen er, at den antinazistiske bevægelse i Frankrig bevidst har undgået at konfrontere nazisterne, når de marcherede.

Derfor var fascisterne i stand til at vokse fra en lille isoleret gruppe, til et stort stuerent parti, og den racistiske vold er eksploderet i kølvandet af Front National’s vækst.

Derfor er det vigtigt at opbygge en stærk anti-nazistisk bevægelse med udgangspunkt almindelige menneskers organisationer, i arbejderpartierne og fagbevægelsen – det der kaldes en enhedsfront.

Målet skal være, at stoppe nazisterne med massedemonstra-tioner, hver gang de forsøger at markere sig.

 

De gange, hvor den anti-racistiske bevægelse har brugt enhedsfront-strategien har også været de mest effektive. Det var almindelige borgere, i samarbejde med anti-racister, der smed nazisterne ud af de sønderjyske byer Kværs og Kollund. Og det var også almindelige borgere i Roskilde, der tildelte nazisterne deres hidtil største nederlag, da de smed dem ud af byen i 1995.

Enhedsfront i dag betyder at mobilisere bredt blandt de folk, der er villige til at bekæmpe nazisterne både politisk og aktivt.

Bred folkelig mobilisering er samtidig det bedste værn mod pressehetz og politivold, for medierne og politiet kan ikke udråbe anti-racister til bøller, når pensionister og kvinder med barnevogne deltager i demonstrationerne. Og nazisterne kan ikke hævde at repræsentere “det tavse flertal”, når det aktive flertal tvinger dem væk fra gaderne. Med Hitlers ord føler nazisterne sig som orme, når deres marcher ødelægges.

 

Mulighederne for at opbygge kampen mod racisme og nazisme er store, og vi kan også vinde mange sejre. Men vi kan ikke afskaffe disse menneskefjendske ideer, sålænge kapitalismen igen og igen fører til kriser, som skaber angst og utryghed blandt almindelige mennesker. Og hvor magthaverne udpeger syndebukke for den sociale elendighed, de selv og deres system har skabt.

Arbejderklassen kan både slå racismen og nazismen tilbage og afskaffe det menneskefjendske system.

Og arbejderklassens kan erstatte det med et socialistisk samfund, hvor ingen er mere lige end andre, men hvor alle mennesker har lige muligheder – også uanset hudfarve.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 174

Flere numre fra 1999

Se flere artikler om emnet:
Nazister: Danmark

Siden er vist 1792 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside