Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 174 – August 1999 – side 4

Sydafrika

2,5 millioner offentligt ansatte kræver mere løn

Margit Johansen

De største strejker siden ANC kom til magten for godt 5 år siden har præget Sydafrika de seneste uger.

Mere end  2½ million offentlige ansatte har været i strejke: lærere, hospitalsarbejdere, fængsels- og politibetjente. Fagforeninger har krævet 10% i lønstigninger, men regeringen vil kun give godt seks % til arbejderne, mens den forbereder et forslag om at give parlamentsmedlemmer og ministre 10% mere!!

ANC-regeringen med Mbeki i spidsen går hårdt op imod de strejkende. Ministeren for offentlig service, der også er næstformand for Kommunist partiet, har truet med, at strejkende arbejdere vil blive fyret.

Strejkerne er nu et fokus for den utilfredshed mange mennesker føler over, at ANC ikke har ændre ret meget i deres 5 år ved magten. At deres politik er skiftet fra løfter om forandring, bedre levevilkår til de sorte og nationaliseringer til i dag, hvor de fører en arbejdsgivervenlig politik.

Spænding mellem ANC og de sorte

Spændingen mellem den sorte befolkning og ANC-regeringen er voksende, og resultatet af strejkerne er afgørende for om regeringens privatiserings politik vil blive gennemført, eller om arbejderne får deres krav igennem og dermed åbner op for mulighederne for at tilkæmpe sig bedre vilkår på andre områder.

Som den britiske avis Financial Times skriver: “Hvis Mbeki giver indrømmelser åbner han porten for andre krav fra andre grupper fra minearbejdere til  hotelansatte, der tidligere har været i strejke.”

Så selvom ANC fik det overvældende flertal af stemmerne ved valget tidligere i år kan skuffelsen hurtigt slå om i kamp og krav om reelle forbedringer.

Flere artikler fra nr. 174

Flere numre fra 1999

Se flere artikler om emnet:
Sydafrika

Se flere artikler af forfatter:
Margit Johansen

Siden er vist 1334 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside