Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 174 – August 1999 – side 10

1989-1999 – 10 året for Murens fald

Ægte socialisme

Rasmus Keis

“Socialismen er død – markedsøkonomien og liberalismen har sejret.”

Sådan lød det fra hele den borgerlige fløj i 1989, da Muren faldt, og de stalinistiske regimer i Østeuropa kollapsede. Men var disse regimer egentlig socialistiske? Det blev et centralt  spørgsmål for socialister, i takt med at det stalinisktiske Sovjet invaderede de østeuropæiske lande og proklamerede dem som socialistiske.

Ikke socialisme

Socialisten Tony Cliff skrev i 1948 bogen “Statskapitalisme i Rusland”. Her brød han definitivt med opfattelsen af, at der eksisterede en rest af arbejdermagt i Rusland. Dette brud dannede grundlaget for den Internationale Socialistiske tendens, med partier over hele verden. Bruddet betød en tilbagevenden til ægte marxistiske og bolsjevikkiske teori og tradition.

Revolution

Den russiske revolution i 1917 var arbejderklassens opgør mod tsarregimet. Arbejderklassen tog den politiske og økonomiske magt. De dannede arbejder- og soldaterråd, hvor repræsentanterne var direkte valgte og kunne trækkes tilbage, straks de mistede op-bakning.

Kontrollen med al produktion udsprang fra disse demokratiske instanser. Frem voksede spiren til et socialistisk samfund, med menneskers behov i centrum.

Der opstod  revolutionsforsøg i bl.a. Tyskland, Spanien og Italien. Med disses nederlag blev revolutionen i Rusland isoleret. Vejen var banet for en ny herskende klasse, stats- og partibureaukratiet og dermed for statskapitalisme.

Ingen klasser

Socialister arbejder for at vælte det kapitalistiske system, og oprette en arbejderstat. Målet er et klas-seløst samfund, hvor staten bliver overflødig. Udviklingen i det stalinistiske Sovjet gik i modsatte retning, den herskende klasses magt større.

Socialisme forudsætter at arbejderne har kontrol over alt der produceres og over hvordan det produceres og fordeles. Den enkelte arbejder får langt mere indflydelse over sin hverdag. Under den russiske revolution blev der gennemført reformer, som var enorme fremskridt, bl.a. ret til fri abort og ret til skilsmisse for kvinder.

Dette glimt af hvordan et socialistisk samfund kan se ud, står i skarp kontrast til de stalinistiske regimer, hvor lige muligheder blev erstattet af politisk, økonomisk og fysisk undertrykkelse.

Flere artikler fra nr. 174

Flere numre fra 1999

Se flere artikler om emnet:
1989: Murens fald/Stalinismens sammenbrud

Se flere artikler af forfatter:
Rasmus Keis

Siden er vist 1750 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside