Socialistisk Arbejderavis
Nr. 175 – September 1999 – side 2
Tvangsaktivering
K Nielsen
I følge statistikerne er arbejdsløsheden i Danmark faldende, og medierne
skriver om mangel på arbejdskraft. Alligevel er der mange mennesker,
der bliver sat i aktivering.
Især gruppen af mennesker mellem 50 og 65 år. Aktivering er ikke nogen reel måde at få folk i arbejde på, men det ser pænt ud i arbejdsløshedsstatistikerne.
En endnu væsentligere grund til at fastholde folk i det store netværk af aktivering er, at erhvervslivet ikke ønsker fuld beskæftigelse. Får vi fuld beskæftigelse vil det være nemmere at forhandle sig til højere lønninger, fordi der ikke vil ligge en trussel om fyring og dermed arbejdsløshed.
Erhvervslivet presser derfor regeringen til fortsat at aktivere folk. En ny undersøgelse fra PLS Consult viser, at langtidsledige, der har gennemført et såkaldt AMU-forløb, har nemmere ved at komme i beskæftigelse.
Til trods for dette, valgte regeringen gennem dette års finanslov, at skære 15% af disse kurser væk. Nye nedskæringer truer også ved næste års finanslov.
Aktivering er en parkeringsordning, der får de arbejdsløse ud på sidelinien. De får endnu sværere ved at komme ind på det rigtige arbejdsmarked.
Et aktuelt eksempel er fra Herning, hvor en gruppe af mennesker fra 50 til 60 år, skal møde 30 timer i ugen for at skrive jobansøgninger, så de kan vise, at de er aktivt arbejdssøgende. Det er nedværdigende for folk, at blive behandlet på den måde.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe