Socialistisk Arbejderavis
Nr. 175 – September 1999 – side 3
Krudttøden Øst-Timor
Med et overvældende flertal på omkring 80%, stemte befolkningen på
Østtimor for uafhængighed af Indonesien, ved valget d.30 august.
Samtidig med at præsident Habibie udtalte, at han ville respektere valgresultatet, blev der sendt tusindvis af soldater til Østtimor, for at slutte sig til de 15.000 soldater, der er der i forvejen. Alt tyder på, at de næste uger og måneder vil udløse endnu mere blod i Østtimor.
Militæret truer
Inden valget truede oberst Suratman, der er øverstkommanderende for de indonesiske styrker på Østtimor, med, at han ville udløse et blodbad, hvis der blev flertal for selvstændighed. Det er ingen tom trussel, for siden Indonesien besatte øen i 1975, har indonesiske styrker myrdet løs og udryddet næsten en trediedel af befolkningen.
Indonesien invaderede Østtimor for at forhindre en venstreorienteret regering i af få magten. Invasionen mødte ikke større kritik fra vestlige lande, og Storbritannien leverede igennem alle årene våben til Indonesien.
Det australske minekompagni BHP blev lukket ind på Østtimor sammen med andre vestlige firmaer indenfor olie- og mineralbranchen, så også fra de lande har bekymringen over folkemordet på Østtimor kunnet ligge på et meget lille sted. Profitten, der kunne hentes hjem via aktiviteten på Østtimor, var langt vigtigere.
Kan udløse lavine
I dag frygter militæret, at får Østtimor selvstændighed, så vil andre provinser også kræve selvstændighed, og Indonesien som stat kan bryde sammen. Der er bl.a. en stærk løsrivelsesbevægelse i Acehprovinsen.
Mulighed for revolution
Far Eastern Economic Review rapporterer, at militæret synes at stramme grebet om den indre sikkerhed i Indonesien. Så ikke alene situationen på Østtimor kan komme ud af kontrol, militæret vil måske forsøge sig med et kup i Indonesien.
Et kup vil kunne blive mødt af strejker og massedemonstrationer. Vælger soldaterne i den situation igen at stille sig sammen med arbejderne og studenterne, som nogle af dem gjorde under oprøret i 1998, kan situationen i Indonesien udvikle sig til en social revolution. Den kan sætte en lavine af sociale oprør i gang i hele Sydøstasien.
Billedtekst:
Østtimonesernes kamp for uafhængighed af Indonesien kan føre til social revolution i Syd-øst-Asien
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe