Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 175 – September 1999 – side 8

“Den hemmelige Lenin” i TV2

TV-løgn om Lenin

Mikkel Birk Jespersen + Ida H. Jakobsen

DR2 viste søndag d. 8. august en såkaldt dokumentar-udsendelse med titlen “Den hemmelige Lenin”. Programmet er et af de ypperste eksempler på borgerskabets ihærdige indsats for at tilsværte den revolutionære, socialistiske tradition.

Hovedpointen i udsendelsen er, at Lenin var et svin, at bolsjevikkerne var udemokratiske, og at den russiske revolution var det første skridt på vejen til de stalinistiske diktaturer.

Dette til trods for at den russiske revolution standsede blodsudgydelserne i 1. verdenskrig. Arbejdernes revolution medførte også en række radikale forbedringer for almindelige mennesker i Rusland, og den virkede som inspiration for socialister og arbejdere over hele verden.

Lenin og 1905 revolutionen

Udover en omgang ubetydelige brækudgydelser, indeholdt programmet også en række historieforfalskninger og forkerte påstande, og det hele blev udgivet for at være absolutte sandheder.

Den russiske arbejderklasse forsøgte at lave revolution i 1905. Opstanden blev slagtet af zarens soldater. Dette skulle, ifølge “dokumentaren”, overbevise Lenin om, at revolutionen ikke kunne gennemføres af folket, men af professionelle – af partiet.

Det er løgn.

1905-revolutionen fik den stik modsatte virkning på Lenin, end det udsendelsen postulerede. Lenin så arbejderklassens spontanitet og evne til selv at organisere sig.

Men den overbeviste ham også om, at der var behov for et parti, som kunne organisere så store dele af den revolutionære arbejderklasse, at de kunne spille en ledende rolle. I en revolution er der behov for en organiseret, revolutionær modvægt til de kræfter, som argumenterer for ikke at gennemføre revolutionen. Det var denne overbevisning, der gjorde, at Lenin intensiverede arbejdet med at opbygge det revolutionære parti, som bolsjevikkerne startede på i 1902.

Lenin og Tyskland

Udsendelsen brugte også meget tid på at beskrive det såkaldte samarbejde mellem Lenin og den tyske stat. Lenin blev hjulpet ud af Tyskland for at nå frem til revolutionen i Rusland. Det ville være fuldstændig tosset af Lenin, at sige nej tak til hjælpen.

Den tyske stat satsede på, at med en revolution i Rusland ville landet gå ud af krigen, og dermed ville Tyskland kun have èn front at kæmpe på. Det endte også sådan, men den russiske revolution inspirerede også arbejdere og soldater i Tyskland til at lave revolution. Det var således arbejderklassen i Rusland og Tyskland, der afsluttede 1. verdenskrig og smed kejservældet på porten. Udsendelsen påstår derimod, at oprøret opstod efter kejserens afgang og nederlaget i krigen. Dette er altså direkte forkert.

Den Røde terror

“Den hemmelige Lenin” præsenterer også en teori om, at “Lenin opfandt den røde terror”. Påstanden bygger på eksempler på den undertrykkelse, der var nødvendig, i forsvaret mod kontrarevolutionen.

Det der ikke bliver nævnt er, at den unge arbejderstat blev indvaderet af 14 kapitalistiske landes hære, der dannede den kontrarevolutionære Hvide Hær. Det nævnes heller ikke, at den Hvide Hær udførte pogromer mod jøder, bl.a. i Ukraine, og at de, i stedet for at tage krigsfanger som den Røde Hær gjorde, tog livet af så mange som muligt.

Til trods for en betydelig militær underlegenhed, præsterede den røde hær alligevel, at vinde borgerkrigen. Det kunne de ikke have klaret, hvis hæren var baseret på kadaverdiciplin og tvangsrekruttering.

Grunden til at de vandt var, at soldaterne vidste, hvad de kæmpede for, nemlig et samfund hvor krig, hungersnød og fattigdom var ude af billedet.

Kend en anden version

Er du interesseret i yderlige information om Lenin og Bolsjevikpartiets rolle op til og under den russiske revolution, har IS en lang række bøger og pjecer om perioden. Du kan høre mere, ved at kontakte IS’s forlag på telefon 38816733.

Der ligger også en del tekster om perioden på internettet. Adgang til disse kan fås via IS’s hjemmeside: http://soc.revy.homepage.dk

Flere artikler fra nr. 175

Flere numre fra 1999

Se flere artikler om emnet:
Russ. rev. - højrefløjens angreb

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen
Ida H. Jakobsen

Siden er vist 2169 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside