Socialistisk Arbejderavis
Nr. 175 – September 1999 – side 8
Politisk pop går igen
Hans Verner Klausen
Hvis man tager et kik på de plader, der kommer på markedet i øjeblikket, kan man ikke undgå at konstatere et stigende antal politiske plader, hvad enten det er genudgivelser af gamle numre, eller helt nye bands, der ser dagens lys.
I denne måned udgives f.eks. en opsamlings-cd med Benny Holst. Han er kendt for sange, som “Røde Wilfred” og andre socialistiske sange.
I dette efterår barsler det engelsk/ indiske, progressive band Asian Dub Foundation med en efterfølger til sidste års kanon-cd “Rafi’s Revenge”. Musikken er en blanding af punk, traditionel pop, jungle og politiske rap- tekster. Blandt andre nye politiske bands kan nævnes folkepunk gruppen “Levellers”, og rock gruppen “Manic Street Preachers”, kendt for den antifascistiske sang “If you tolerate this”.
Det er ikke pladeselskaberne, som har ændret udgivelsespolitik og fået lyst til at udgive et bredere udvalg af musik, nej for dem er det bundlinien i deres Joakim Von And pengetank, der tæller og ikke musikken. Politisk musik sælger i øjeblikket, derfor udgiver de i dag cd’er med politiske bands. Rundt om i verden kan man se en stigende utilfredshed, som også har medført en stigende interesse for socialistisk politik.
Vi kan håbe den politiske musiktrend holder og vokser, for der ikke noget mere inspirerende, end at høre et godt politisk band efter et hel dags slid under arbejdsgiverens åg. Politisk musik kan give inspiration og gejst til de kommende kampe, så vi en dag kan komme af med kapitalismen, og få skabt ordentlige forhold for hinanden og for musikken.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe