Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 176 – Oktober 1999 – side 2

Forsvar Folkets Park

Rasmus Keis + Hanne Keis

Sagen om Folkets Park på Nørrebro er noget, der optager mange folk i bydelen. Folkets Park er et grønt område i et ellers tæt bebygget alment nyttigt boligkvarter.

Problemet er, at parken skal forvandles til et andelsbyggeri. En beslutning taget af Københavns Kommune uden at beboere eller bydelsråd er blevet hørt, og som 80 pct. af beboerne på Nørrebro er imod.

Planen er, at bygge 56 andelsboliger, der hvor der nu er park og legeplads. Byggeriet kommer til at koste 73 mill. kr, og prisen på andelene vil være så høj at kun velhavende folk har råd, ikke dem der nu bor i området.

Folkets Park ligger i hjertet af Nørrebro og er den eneste tilbageværende fællesområde, efter at Københavns Kommune har smadret de andre igennem de sidste mange år.

Det startede med en legeplads, Byggeren, for små 20 år siden. Den gang sloges hele Nørrebro mod Københavns kommunes bulldozere, da de kom og skulle jævne Byggeren med jorden. Den kamp vandt Nørrebro ikke helt, men det er afgørende, at kvarteret igen mobiliserer for at forhindre, at Folkets Park nedlægges.

Protester

Det kan lade sig gøre at stoppe planerne, ved gennem aktioner at lægge pres på de besluttende myndigheder. Beboerprotester har forhindret planlagte nedrivninger af f.eks. gamle industriejendomme, der er i stedet er blevet sat i stand og inddraget i lokalplanen. Det kan også gøres med Folkets Park.

Desuden er det indre Nørrebro præget af en stor befolkningstæthed, mens antallet af grønne områder er begrænset. Så parken skal bevares som et af de få “åndehuller”, der er tilbage i området.

Byggestop for ungdomsboliger

Et andet horribelt aspekt er, at der i Københavns Kommune er byggestop på ungdomsboliger, selv om tusinder af studerende står uden et sted at bo. Skal der bygges boliger i København, skal det være til unge og ikke til de velstående. Desuden er der tusindvis af kvadratmeter tomme kontorlokaler, som kunne laves om til boliger.

Konflikten om Folkets Park afslører for 117 gang, at det er de velstilledes interesser, der kommer først. SF og Enhedslisten, som har flertallet i bydelsrådet, må nu stå fast og kæmpe for befolkningens ønsker, og ikke bøje sig for beslutningen om nybyggeriet.

Billedtekst:
Der har gennem årenes løb været flere beboer-aktioner for at forsvare grønne områder mod angreb fra kommunen. Billedet er fra en aktion i 1997.

Flere artikler fra nr. 176

Flere numre fra 1999

Se flere artikler af forfatter:
Rasmus Keis
Hanne Keis

Siden er vist 1084 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside