Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 176 – Oktober 1999 – side 8

Filmanmeldelse

Kubricks sidste øjeblik

Christina Munk

Hver gang Stanley Kubrick har lavet en ny film er det af den samlede presse blevet set som en begivenhed. Hans sidste værk Eyes Wide Shut er ingen undtagelse.

Dels var det den sidste film, han nåede at lave, inden han døde, 71 år gammel. Dels havde der været mange rygter om skabelsen af filmen, bl.a. at scenerne mellem stjerne-ægteparret Tom Cruise og Nicole Kidman nærmede sig det pornografiske.

Under overfladen

Eyes Wide Shut handler om et succesfuldt middelklassepar, spillet af Tom Cruise og Nicole Kidman.

Men man skal ikke langt ind i filmen, før man finder ud af, det kun er perfekt på overfladen.

Kvinden, Alice, flirter hæftigt med en ungarer til en julefest, og manden, Bill, lader sig næsten forføre af to smukke kvinder.

En aften ryger de sig skæve i pot, og her er det at filmen virkelig tager en drastisk drejning. Alice bekender, at hun året før på deres ferie, følte sig så draget af en anden mand, at hun var villig til at risikere alt for en nat med ham.

Ud i natten

Denne bekendelse både tænder og skræmmer Bill. Det får ham til at drage ud i natten, på en rejse i det seksuelle univers.

Det bringer ham i kontakt med personer, der må ses som nogle af de mest mystiske personer, Stanley Kubrick nogensinde har skabt i sine film.

Filmen kan sagtens måle sig med Kubricks tidligere værker. Den rummer en stærk intensitet, som ikke har været til stede på samme måde i hans tidligere film.

Kubrick kompromisløs

Filmen er dog meget svær at beskrive med ord, da den er en meget stærk sanselig oplevelse, der udfordrer tilskueren både intellektuelt og emotionelt.

Eyes Wide Shut kan man både adskille og addere til Stanley Kubricks samlede produktion. Han har aldrig før boret så dybt ned i det seksuelle univers, hvilket er med til at gøre filmen unik.

Men han er på samme måde kompromisløs i sit valg af emne, og det gør at filmen bliver lige så politisk som hans tidligere.

Billedtekst:
Eyes Wide Shut er en intens og udfordrende film.

Flere artikler fra nr. 176

Flere numre fra 1999

Se flere artikler af forfatter:
Christina Munk

Siden er vist 1345 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside