Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 176 – Oktober 1999 – side 8

Nobelpris

Tillykke Günther Grass!

Margit Johansen

Günter Grass har netop fået Nobelprisen i litteratur. Selv om vi er mange, der sætter stor pris på hans særegne samfundskritiske fortæller-univers, så har det ikke gjort Günter Grass lige populær hos alle i Tyskland.

Sammen med Heinrich Böll har han været en af de skarpeste kritikere af Vesttysklands manglende opgør med nazismen.

Som han selv siger om sin gennembrudsroman Bliktrommen, “I Bliktrommen ønskede jeg at vise, at nazismen ikke handlede om dæmoner og onde ånder... Og at et bestemt lag, som jeg kender så god, småborgerne, levede i et politisk tomrum, som venstre- og højrefløjen sloges om. Det var det bærende lag, småborgerne, ladt i stikken også af socialdemokraterne.” (Hvem tænker ikke på Pia Kjærsgård & Co. når man læser Grass her).

Ved Murens Fald talte Günter Grass mod den hurtige genforening, som han kaldte Vesttysklands annektion af Østtyskland og ikke nogen forening. Grass har i sin samfundskritik haft afsæt i nødvendigheden af at vedgå sig historien og læren af den. Den fortrængningmekanisme, som han ser præge Tyskland, har han bl.a. med sit forfatterskab forsøgt at bryde.

En fortrængingmekanisme Grass i nutidens Tyskland ser således: “Vi oplever et markedskræfternes regime, også hvor der intet marked er, som om kapitilismen er den eneste og sande lære. Jeg har en fornemmelse af, at den vestlige kapitalisme er ved at begå den samme fejl, som kommunismen i Øst begik: at begynde at tro på sine egne propaganda-løgne.”

(Citaterne er fra Weekend Avisen 1-7 okt. 1999).

Flere artikler fra nr. 176

Flere numre fra 1999

Se flere artikler af forfatter:
Margit Johansen

Siden er vist 956 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside