Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 176 – Oktober 1999 – side 11

Slagteriarbejdere i strejke

Lars Madsen

Sidste måneds strejke på nogle af Danmarks største slagterivirksomheder var en ret absurd situation, fordi strejken reelt var rettet mod fagforeningen.

Strejken var foranlediget af, at den faglige sekretær i NNF (Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet), John Sørensen, i Aktuelt hævdede, at arbejdstempoet på de danske slagterier var gået ned med 5%.

Nedslidning

Det har i lang tid været et velkendt faktum, at slagteriarbejderne er højt lønnede, men de hører dog også til den gruppe af erhvervsaktive, hvoraf flest går på førtidspension på grund af arbejdets hårde fysiske belastning.

Dette fik også den daværende arbejdsminister, Jytte Andersen, til at komme med en kraftig henstilling til slagterierne om at løse problemet. Siden da er det dog kun få steder, der er blevet eksperimenteret med arbejdsmiljøforbedrende tiltag.

Derfor fortsatte slagteriarbejderne på Danish Crown i Odense også med at strejke i nogle dage, efter at den landsdækkende strejke var endt, men denne gang imod ledelsen på Danish Crown, som en reaktion på, at der ikke er blevet gjort noget ved arbejdsmiljøet. Og det på trods af at man enkelte steder i landet, har kunnet sænke arbejdstempoet betydeligt med simple tiltag såsom fællesakkord og jobrotation.

Ingen støtte

Den manglende handling fra ledelsernes og fagforeningernes side viser blot, at arbejderne ikke kan overlade initiativet til disse parter, hvis de ønsker forbedringer af arbejdsvilkårene.

Billedtekst:
Slagteriarbejdere landet over nedlagde arbejdet i protest mod at deres eget forbund “svinede” dem. Senere fortsatte mange slagteriarbejdere, fordi der intet bliver gjort for at forbedre arbejdsmiljøet.

Flere artikler fra nr. 176

Flere numre fra 1999

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1991-2000

Se flere artikler af forfatter:
Lars Madsen

Siden er vist 1058 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside