Socialistisk Arbejderavis
Nr. 178 – December 1999 – side 4
Nordirland
Enige arbejdere en forudsætning for fred
K Nielsen
Den 2. nov. fik nordirerne igen selvstyre efter 27 års engelsk besættelse.
Men kampen mellem det pro-britiske UUP og det nationalistiske IRA kan blusse op igen, som den har gjort før. UUP med David Trimble i spidsen ønsker ikke, at IRA-folk skal sidde i den nye regering. Derfor ser de med skepsis på, at IRA har indledt forhandlingerne om at aflevere deres våben som aftalt.
Det nordirske problem diskuteres igen i pressen, som var det et spørgsmål om uenighed imellem katolikker og protestanter. Religion er dog ikke problemet; for som i så mange andre tilfælde handler det om fattigdom. Forskellen mellem rig og fattig i Nordirland er den største i Europa.
Forskellen mellem protestanter og katolikker er på det område minimal. De fattige tilhører arbejderklassen, uanset religion, og de rige, tilhører erhvervslivet, hvor samarbejdet mellem de to grupper har fungeret fint i mange år.
Splittede arbejdere
Men man kan sige, at det er meget belejligt for erhvervslivet, at arbejderklassen er splittet og slås indbyrdes. Sammenligner man med resten af Europa ligger lønniveauet i Nordirland helt i bund, og samtidigt er det landet med flest BMW’er pr. indbygger. Dette er resultatet af en strid, der har splittet arbejderklassen, svækket deres krav om bedre vilkår og gjort de rige rigere.
Løsningen på konflikten er – lidt groft sagt – at arbejderklassen skal finde sammen på tværs af religion og kæmpe for bedre forhold for alle.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe