Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 179 – Januar 2000 – side 5

EUs nye venner

Tyrkiets undertrykkere

Marlene Mejdal

På Balkan sagde NATO-landene, at de ville befri kosova-albanerne ved hjælp af bomber. For som NATO udtalte: Aldrig igen skal vi opleve et regimes systematiske udrensning af en national minoritet. Men hvordan ser det ud med overgreb mod mindretal i NATO-landet Tyrkiet?

[ Tyrkiet ]

En tyrkisk avis skriver om den tyrkiske journalist M. Göktepe, der blev fundet død dagen efter han var arresteret af det tyrkiske politi

Imens bombetogterne over Balkan skabte død og ødelæggelse, fortsatte Tyrkiets undertrykkelse af kurderne.

Denne befolkningsgruppe, hvoraf ca. 13 mill. lever i Tyrkiet, er foruden de sidste 70 års undertrykkelser af deres kultur, hver dag udsat for forfølgelse fra tyrkisk side. Tal fra Amnesty International lyder på, at 26.000 kurdere er blevet dræbt (antallet af kosovaalbanere var ifølge NATO 10.000, da bomberegnen startede).

4000 kurdiske landsbyer og byer er jævnet med jorden af den tyrkiske hær. Det er 8 gange antallet af ødelagte kosovanske byer.

Politisk forfølgelse

Det er i Tyrkiet forbudt at kæmpe for kurdisk uafhængighed, hvilket betød kidnapning, fængsling og dødsdom til det Kurdiske Arbejderpartis (PKK) leder Abdullah Öcalan sidste år.

I Tyrkiet forsvinder folk hver dag og tortur er daglig rutine for politiet. Torturofrene er for det meste kurdere, men der er også venstreorienterede og systemkritikere mellem ofrene.

Fra 1992-94 dræbte den tyrkiske stat 17 journalister og forhandlere af den kurdiske avis Özgur Gundem. En komite til beskyttelse af journalister udtalte, at i 1995 var Tyrkiet det land, der havde flest journalister i fængsel, nemlig 53. De fleste af dem for at skrive om kurdernes situation.

Olie baner vejen

Tyrkiet har, på trods af disse utallige overtrædelse af menneskerettigheder og tre militærkup, været medlem af NATO siden 1952.

Tyrkiet er også blandt de lande, EU er på vej til at lukke ind som nyt medlem. EU gør det for at sikre, at Tyrkiet fastholder alliancen med Europa og ikke vender sig mod andre muslimske lande i Mellemøsten eller Centralasien. Med denne invitation indenfor EU, bliver Tyrkiet godkendt af Vesten som et demokrati, de kan acceptere på lige fod med andre. Så meget tænker de såkaldte demokratiske lande altså reelt på demokratiet og almindelige rettigheder.

Det skal dog også nævnes, at en vigtig årsag til at EU gerne vil have Tyrkiet med er, at olien fra de central-asiatiske republikker og fra området omkring det Kaspiske Hav i vidt omfang skal føres til udskibningshave i bl.a. Tyrkiet eller  at de store olierørledninger sandsynligvis skal gå igennem Tyrkiet.

Arbejder og kurdere

Tilbage står to grupper: Kurderne og de tyrkiske arbejdere. Kurderne bliver, ved enhver kritik mod det tyrkiske parlament og regering, slået hårdt tilbage.

Det samme gør de tyrkiske arbejdere, der hver dag fyldes med nye myter om de kurdiske terrorister – bl.a. om “barnemorderen” Öcalan. Således forsøger det tyrkiske parlament at pacificere den tyrkiske arbejderklasse.

Overalt i verden har der været demonstrationer mod Tyrkiets undertrykkelse af kurderne, de eskalerede ved arrestationen af Öcalan. Over 20.000 demonstrerede i Athen, 7000 i Wien, 6000 i Hamburg sammen med titusinder i resten af Tyskland, som er det land i Europa der har flest kurdere.

De store folkedemonstrationer, vi oplever i Tyrkiet mod tortur, folkemord, dårlig uddannelsespolitik, manglende demokrati på arbejdspladserne og i skoler, etc. er tydelige tegn på, at selv om vi står overfor et nyt årtusinde, med nye mere effektive teknologiske fremskridt, så ser vi stadig uretfærdighed og en voksende vrede.

Og disse demonstrationer skal fortsætte, så vi gennem fælles kamp viser den herskende klasse, at vi ikke finder os i endnu et uretfærdigt årtusinde hverken for tyrker, kurder, indvandrere eller arbejdere.

Flere artikler fra nr. 179

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Tyrkiet
Kurderne

Se flere artikler af forfatter:
Marlene Mejdal

Siden er vist 1850 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside