Socialistisk Arbejderavis
Nr. 179 – Januar 2000 – side 5
De store æder hinanden
Margit Johansen
Mange danske virksomheder har i lighed med storkapitalen over hele verden i de seneste år deltaget i en sand fusioneringsbølge.
Det svenske The Absolut Company, har opkøbt De Danske Spritfabrikker i Ålborg
Virksomheder som TeleDanmark, Carlsberg, MD Foods og de store banker har planer om eller har allerede fusioneret med andre store selskaber.
Formålet med fusionerne er næsten altid at sikre sig større markedsandele i den internationale konkurrence.
Derved udtrykker fusionerne, at kapitalens logik i sit inderste er i modstrid med liberalismens påstande om fri konkurrence. For ønsket om større markedsandele er et ønske om at kunne dominere markedet mest muligt uden at tage hensyn til konkurrenterne.
Forbrugerne og de ansatte betaler
MD Foods’ målrettede opkøb af 90 procent af den danske mejerisektor udtrykker dette ønske om at sikre sig selv monopolstatus.
På den måde kan virksomheden fastholde kunstigt høje priser og i øvrigt selv bestemme varerne på hylderne uden at tage for meget hensyn til forbrugerønsker.
Prisen for fusionerne betales af de ansatte i virksomhederne, som aldrig bliver spurgt. Fusionerne betyder næsten altid massefyringer. Enten gennem rationaliseringer eller ved at det fusionerede selskab bortsælger de mindst profitgivende dele af koncernen. Dette er grunden til, at Carlsberg vil sælge aktierne i Tivoli og Royal Copenhagen.
Denne politik med at sætte profit over arbejdspladser står i skærende kontrast til reformisternes blinde tro på virksomhedernes ‘sociale ansvar’. Tværtimod er store koncerner som AP Møller og MD Foods så magtfulde, at de ofte sætter dagsordenen for politikerne i stedet for omvendt.
Både stærk og svag
Men gennem fusionerne er virksomhederne samtidig med til at gøre sig mere sårbare overfor modstand nedefra.
Jo større virksomheder, jo tættere bindes arbejdere i forskellige dele af verden sammen. For eksempel har det vist sig, at den amerikanske bilgigant Ford kan lammes af selv små strejker. Et andet eksempel er, at strejker hos små underleverandører under overenskomststrejken i 1998 satte produktionen hos Volvo i stå.
Flere økonomer peger da også på, at Carlsbergs satsning på at blive blandt de 5 største bryggerier på verdensplan lige såvel kan ende med at Carlsberg selv bliver købt op.
I kampen om at blive den største, æder de store virksomheder ikke kun de små, men også hinanden. Det er derfor, at der kan komme store sammenbrud i hele nationers økonomi hvis enkelte store virksomheder bryder sammen.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe