Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 179 – Januar 2000 – side 12

Tjetjenien

Ruslands beskidte krig er blot en kopi af Natos krig på Balkan

Niels Henrik Jespersen

“Flygt – eller dø!” Det var budskabet fra de russiske hærstyrker til befolkningen i den tjetjenske hovedstad Grosnij, da de bebudede deres militære offensiv mod byen i december.

Ruslands blodige krig mod den tjetjenske befolkning har taget livet af et stort antal mennesker, og flere hundrede tusinder er drevet på flugt.

Landsbyer er bombet til ruiner, og en flygtningekonvoj massakreret af russiske bomber. Ruslands krig er i høj grad en kopi af den USA ledte NATO krig på Balkan. Ligesom med serberne og kosova-albanerne er tjetjenerne blot brikker i et kynisk magtspil, der involverer geopolitiske og olieinteresser, vestligt hykleri samt magtpolitik i Kreml.

Finansieret med vestlige penge

Krigen kunne ikke gennemføres uden lån fra vesten, som i Ruslands tilfælde oven i købet administreres af EU. Præsident Clinton og den engelske udenrigsminister Robin Cook mener, at russerne har ret til at føre krig mod “banditter” og “terrorister”, selv om det er tydeligt, at for det russiske militær, falder samtlige tjetjenere ind under disse kategorier.

Rusland har flere mål med krigen.

For det første skal Ruslands adgang til det olierige Kaukasus-område sikres.

For det andet, skal Rusland vise, at det er i stand til at slå ned på den tjetjenske befolknings kamp for frihed og selvstændighed, og dermed signalere overfor omverdenen, at Rusland er en militærmagt, man ikke skal kimse af.

For det tredje ønsker den russiske stat at genvinde æren efter de sidste militære nederlag i Tjetjenien og Afghanistan.

Lederne i Kreml vandt parlamentsvalget pga. krigen.

Manden der er ansvarlig for at Grosnij er et rent helvede for de 40.000 civile, der endnu ikke er flygtet – nemlig den nu fungerende præsident, Vladimir Putin, regner med at kunne vinde det kommende præsidentvalg den 26. marts ved igen at lede  opmærksomheden væk fra de sociale problemer, igennem en chauvinistisk kampagne mod Tjetjenien.

Den overlegne russiske militærmagt kan sejre i Grosnij, men det vil blive blodigt. Talsmænd for de tjetjenske oprørere siger, at de er parate til at fortsætte kampen i flere år.

Den russiske civilbefolkning vil ikke for evigt finde sig i de høje tabstal.

I 1994-96 vendte folkestemningen sig massivt mod den første tjetjenske krig, da soldaterne kom hjem i ligposer. Det er et spørgsmål om tid før den russiske arbejderklasse indser, at deres fremtid ikke sikres via krigen, men derimod forringes.

Flere artikler fra nr. 179

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Tjetjenien

Se flere artikler af forfatter:
Niels Henrik Jespersen

Siden er vist 1301 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside