Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 179 – Januar 2000 – side 14

Millenium-tillæg

Imperialisme er krig

Frank Antonsen

Inden sidste århundredskifte var borgerskabet kommet til magten ved de borgerlige revolutioner i 1840’erne og 50’erne.

atombombe

Revolutioner havde mange steder fjernet det feudale samfund med kirkens, kongens og adelens magtmonopol. Man gik mod en lys tidsalder, hvor borgerskabet og dermed kapitalismen skulle forme verden i sit billede.

Men borgerskabets succes skulle vise sig at være et langt mareridt, fra de franske skyttegrave under første verdenskrig, over Auschwitz og Hiroshima, til Vietnam og Bosnien. Borgerskabets succes gjorde sidste århundrede til krigens århundrede – det blodigste i verdenshistorien, med over 13 mio. dræbte i første verdenskrig, 50 mio. i anden verdenskrig og mindst 200 mio. dræbte i krige, udrensninger og folkedrab.

Koncentration af kapital

Kapitalismens voksende dominans førte til en stadig større koncentration af kapital, sådan som Marx forudså. Ved 1800-tallets slutning havde det ført til nogle kapitalsammenslutninger, der var så store, at de totalt dominerede de enkelte lande.

Den udvikling har domineret kapitalismens globale udvikling i dette århundrede.

Fusionen mellem industrikapitalens monopoler og finanskapitalen, dvs. bankerne, der gav lån og stod for finansiering, betød at statens opgave under kapitalismen dels blev at beskytte de nationale monopoler mod udenlandske firmaer, dels at hjælpe dem med at konkurrere i udlandet samt at sikre dem de nødvendige råstoffer. Opgaver som Lenin og Bukharin påpegede var de vigtigste kendetegn ved imperialismen. Lenin kaldte imperialismen for “kapitalismens højeste stadie”.

Til at varetage disse opgaver var og er handelspolitik og militærmagt afgørende redskaber. I dag ser vi handelskrige mellem USA og EU, WTO forhandlinger der bryder sammen og et EU, der ønsker eget militær.

Men det er blot afslutningen på et århundrede præget af stormagternes kamp om kolonier, deres kamp om indflydelse i verden og af deres brug af rå magt for at tvinge andre landes herskende elite til at handle i stormagternes interesser.

Lenin skrev om stormagternes kamp om opdeling og kontrol over verden, “men en hvilken som helst opdeling kan der kun skabes enighed om for en kort tid, fordi den militære balance skifter da nogle af dem (stormagterne) vokser hurtigere økonomisk end andre og de stærkeste ønsker at dominerede store dele af verdenen.”

Flere artikler fra nr. 179

Flere numre fra 2000

Se flere artikler af forfatter:
Frank Antonsen

Siden er vist 1094 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside