Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 179 – Januar 2000 – side 14

Millenium-tillæg

Første Verdenskrig: Krigens massemord

Frank Antonsen

Allerede ved århundredets begyndelse var kapitalismen i Vesteuropa præget af imperialismen.

Fra 1880 til 1914 blev Afrika erobret af først og fremmest England og Frankrig. Rusland dominerede Østeuropa og Centralasien, mens Sydøstasien var erobret af Holland, Portugal, England og Frankrig. De yngste kapitalistiske lande, Tyskland, Italien, USA og Japan, forsøgte at kolonisere resten.

Konkurrencen om kolonierne og indflydelse førte til krig i et hidtil uset omfang ved Første verdenskrig. Ved krigens udbrud i 1914 var de samlede militære styrker i Europa på 4 mio., i 1918 var de 20 mio.

Våbenfabrik

Under kapitalismen er våben blevet sat i masseproduktion.

Militærindustriens forgyldte dage begyndte for alvor. Virksomhedslederne blev direkte involveret i krigsøkonomien. I USA f.eks. bestod Krigs Industri Komiteen af folk fra de store virksomheder og banker, der kontrollerede krigsindustrien.

For soldaterne blev massemord dagens orden, hvad enten det var i skyttegravene under første verdenskrig eller i Vietnams regnskove nogle årtier senere.

USA ny stormagt

Første verdenskrig betød kollaps for både det osmanniske og østrig-ungarske imperie.

Til gengæld blev første verdenskrig afsættet for USA’s rolle som dominerende stormagt, hvilket betød flere blodige krige, kup og invasioner.

USA tjente stort på at forsyne de krigsførende lande med våben og lån. Den amerikanske herskende klasse var splittet på spørgsmålet, om hvorvidt de skulle gå ind i krigen for at vinde indflydelse. Til sidst gik de ind og USA kom ud som den nye supermagt, snart større end England og Frankrig.

USA underlagde sig store dele af Latinamerika. Flere lande blev totalt kontrolleret af den amerikanske industri, først og fremmest af United Food – heraf navnet “banan republikker”.

Krig førte til revolution

Rusland havde kæmpet på Englands og Frankrigs side mod den tyske herskende klasses planer om at underlægge sig Østeuropa, som Rusland hidtil havde domineret. Trods store nederlag var Rusland tvunget til at fortsætte krigen af hensyn til låneaftaler med de vestlige stormagter.

Til sidst væltede en krigstræt befolkningsskare i februar 1917, men det var først da sovjetterne tog magten i oktober/november, at befolkningens krav om “brød, jord og fred” kunne blive indfriet. Den russiske revolution afsluttede krigen.

Mytteri og revolution spredte sig i Tyskland og Østrig. Italien oplevede sine to røde år, hvilket satte en effektiv stopper for den italienske herskende klasses forsøg på at underlægge sig Albanien og få kolonier på Balkan.

Flere artikler fra nr. 179

Flere numre fra 2000

Se flere artikler af forfatter:
Frank Antonsen

Siden er vist 1674 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside