Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 180 – Februar 2000 – side 4

Desillusion bragte Haider til magten

K Nielsen

Jörg Haider og hans højreekstremistiske Frihedspartiet danner nu regering sammen med de konservative. EU-landenes statsledere har protesteret og vigtigere, det har 10.000 af østrigere også.

Østrigs Frihedsparti med Jörg Haider i spidsen har nu officielt  dannet regering med de konservative. Hvem er Jörg Haider og hans Frihedsparti?

Frihedspartiet blev grundlagt af ex-nazister efter 2. verdenskrig.

I 1986 blev Jörg Haider leder af partiet. Han har blandt andet gjort  sig bemærket ved at være taler ved SS-veteranernes minde dag og sagt, at de var mænd af den rette støbning.

I hans seneste valgkampagne kom han med udtalelser om at: I det tredje rige, kunne man i det mindste finde ud af at gøre noget ved beskæftigelses politikken.

Det er altså klart for enhver, at han hører til på det yderste  højre og at han er positiv overfor de metoder Hitler og SS brugte, selvom  han efter regeringsdannelsen har prøvet at  distancere sig fra hans tidligere udtalelser.

Haider har vundet opbakning gennem en stor utilfredshed med de  gamle etablerede partier og især socialdemokratiet, der har haft  regeringsmagten de sidste 30 år.

Meningsmålinger viser, at 2/3 af Haiders opbakning kommer pga.  denne desillusion og ikke pga. hetzen mod indvandrere. Det er den samme situation, som socialdemokratiet og de  store borgerlige partier står i her i landet.

Møder modstand

Haiders succes i Østrig kan virke opmuntrende på andre  højre ekstremistiske partier i hele Europa, derfor er det godt, at de  14 EU lande har taget afstand fra Haider og har truet med ikke at ville  samarbejde med ham. Men det, der virkelig ville kunne isolere Haider er protester  fra arbejderklassen i Østrig.

Det så vi under regeringsdannelsen, hvor 10.000 unge og arbejdere var på gaden i Wien, for at vise deres  protest imod Frihedspartiets regeringsdeltagelse.

Demonstrationer som er fortsat. Sidste år i oktober var der 50.000 på gaden i Wien i  protestdemonstration mod Haiders parti og politik. Dette er et vigtigt element i at opbygge en stærk opposition.

Det afgørende  er om der kommer flere protester mod Jörg Haider og Frihedspartiet, og det  afhænger af, om fagforeninger og socialister kommer på banen.

Gør noget

Enhver protest imod højreekstremisme ethvert sted i Europa er med til at  støtte denne kamp. Og der sker noget:

København: Fredag d. 11-2 er der demonstration foran Østrigs ambassade udner parolen “Stop Haiders Østrig – Aldrig mere nazisme”.

Århus: Der arbedjes på en demonstration foran Østrigs konsulat, ring 86193024.

Flere artikler fra nr. 180

Flere numre fra 2000

Se flere artikler af forfatter:
K Nielsen

Siden er vist 1356 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside