Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 180 – Februar 2000 – side 4

Ecuador: “Folkets parlament”

Frank Antonsen

Ecuadors præsident Mahuad blev væltet på kort tid af et folkeligt oprør i slutningen af januar.

Den hastighed hvormed det skete viser, hvor stærkt den ecuadoranske arbejderklasse står. Men oprørets kaotiske forløb viser, hvor svagt lederskabet var.

Præsident Mahuad indførte undtagelsestilstand ved årsskiftet, og den niende januar erklærede han, at han ville erstatte den nationale valuta, sucren, med dollars. Det ville betyde, at den fattige befolkning ville miste deres spinkle opsparinger, og at priserne ville stige.

I forvejen lever 70% under fattigdomsgrænsen, og inflationen er helt oppe på 60%. På bare et år er sucren faldet med 500% i forhold til dollarsen.

Som svar oprettede indianerbevægelsen Connaie sammen med nogle fagforeninger et “folkeligt parlament”, der bebudede, at de ville marchere til hovedstaden Quito og vælte præsidenten.

På trods af et stort militæropbud, der omringede Quito og nægtede alle indianere adgang, kom de alligevel marcherende i tusindvis.

Oprøret havde stor opbakning fra byens arbejdere. Flere biler dyttede “el pueblo unido jamas sera vencido” (et forenet folk kan aldrig overvindes).

Dårligt lederskab

Men oprørets lederskab havde ikke noget perspektiv om, at arbejderne og bønderne selv skulle styre landet.

I stedet regnede de med støtte fra dele af militæret. Mahuad flygtede til Chile og de oprettede en regering bestående af en officer, en pensioneret dommer og lederen af Connaie.

På grund af lederskabets illusioner, levede den nye regering kun nogle timer, inden militæret indsatte den tidligere vicepræsident, Noboa, som præsident.

Oprørets styrke og den herskende klasses svaghed kan ses, dels af at militæret er splittet og dels af at eliten indsatte Noboa, der lovede at være mere moderat end Mahuad.

Muligheden for oprør er stadig til stede. De fattige arbejdere og bønder kan ikke hjælpes af regeringen, der er nødt til at tage hensyn til verdenshandelen. Men til gengæld har de lært, at de kan vælte en præsident og at de ikke kan stole på den gamle herskende klasse og dens militær.

Flere artikler fra nr. 180

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Equador

Se flere artikler af forfatter:
Frank Antonsen

Siden er vist 1747 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside