Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 180 – Februar 2000 – side 6

Dårligt arbejdsmiljø smadrer fortsat mange mennesker

Lene Junker

I Danmark udfører 200.000-300.000 arbejdere stadigvæk ensidigt gentaget arbejde.

Ensidigt gentaget arbejde, EGA, er ofte forbundet med at arbejde i højt tempo, med tunge løft, støj og stress. Det kan være akkordarbejde i industrien, hvor man løfter flere tons og gør den samme bevægelse 10.000 gange dagligt. Samtidig er man uden indflydelse på jobbet, da det er maskinen eller samlebåndet, der bestemmer.

EGA har i mange år været en tikkende bombe under arbejdsmiljøet og arbejdernes sundhed. F.eks. er der i perioden 1993-97 anmeldt 24 % flere arbejdsskader pga. EGA.

Blandt Kvindeligt Arbejderforbunds medlemmer sendes 38% på førtidspension, før de bliver 60 år og kan få efterløn. Ifølge John Graversgaard fra Arbejdstilsynet i Århus skyldes det fysisk nedslidning.

Desuden har Arbejdstilsynet længe kunnet dokumentere, at det især er kvinder, som udfører det ensidigt gentagne arbejde. Både det hårde arbejde i social- og sundheds- sektoren og det mest monotone arbejde i industrien overlades til kvinderne.

I 1993 blev der iværksat en handlingsplan for at halvere antallet af nedslidende arbejdspladser i industrien inden år 2000. Fornyelig kom en foreløbig rapport, der konkluderede, at 27% af EGA- arbejdspladserne er afskaffet som følge af handlingsplanen.

Der er dog meget kritik af rapporten. F.eks. siger Kit Aastrup fra “Samarbejdet-Arbejdere-Akademikere” i Århus, at rapportens konklusion er så utroværdig, at man tror, det er løgn.

Sagen er at nedgangen i antallet af EGA-arbejdspladser fortrinsvis er sket, fordi produktionen er flyttet til udlandet eller fordi den er blevet automatiseret.

Resten af de monotone og nedslidende arbejdspladser findes stadig og folk bliver stadig syge af at gå på arbejde.

Kilde:Information, 6.jan.2000

Flere artikler fra nr. 180

Flere numre fra 2000

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 1534 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside