Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 180 – Februar 2000 – side 7

Danske arbejdere er spillevende

Dan Rasmussen

Gennem de seneste år har vi set flere konflikter i Danmark. Dette viser, at arbejdsgivernes påstand om, at arbejderklassen er død, ikke holder vand.

I år tyder på at blive et stille år bortset fra nogle enkelte områder, hvor der p.t. forhandles løn. Her er det igen arbejdsgiverne, der nægter at give efter for rimelige lønkrav. Den sjette ferieuge er mere eller mindre kommet i hus, men det har også taget et par år og medførte storstrejke i maj 1998.

Konflikten i maj 1998 blev kort fortalt sat i gang af den stigende bevidsthed om erhvervslivets succes og arbejdsgivernes mangel på lyst til, at give noget fra sig ved forhandlingsbordet. Det var kravet om den nedsatte arbejdstid, der skilte parterne. Man havde fra arbejdernes side ønsket den sjette ferieuge, men arbejdsgiverne ville ikke gå med til den. Regeringen greb som bekendt ind efter 11 dage, med et forlig der gav nogle få velfærdsdage til arbejderne.

I maj 1999 var det sygeplejerskerne, der stemte nej til deres overenskomstforslag og gik i lovlig strejke. Efter en uge greb regeringen ind, hvilket skabte røre blandt sygeplejerskerne, der ikke fik noget ud af indgrebet. Det var et uberetiget indgreb, der undergravede strejkeretten.

1999 var også året hvor gymnasielæreme gik i strejke mod deres overenskomst. En overenskomst, der helt klart ville forringe undervisningen for eleverne og forringe lærernes arbejdsvilkår.

Flere artikler fra nr. 180

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1991-2000
Arbejderklassen

Se flere artikler af forfatter:
Dan Rasmussen

Siden er vist 1494 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside