Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 180 – Februar 2000 – side 10

Arbejdsgiverne diskriminerer

Peter Kjær

Racisme skaber en opdelt arbejderklasse!

Har man det forkerte navn eller hudfarve, er chancerne for at få et arbejde små, også selvom man har den rette uddannelse.

Tydelige eksempler på dette er blandt andet set i DR-programmet “Indefra”, hvor en udenlandsk ingeniør, fra eks-Jugoslavien, viste over 100 ansøgninger uden at have været til en eneste samtale. Afslagene skal ses i lyset af, at erhvervslivet skriger efter ingeniører.

Men også andre grupper af veluddannede tosprogede er begyndt at flytte til udlandet for at undgå den diskriminerende arbejdsløshed. De seneste eksempler på det er tandlægerne, der flytter til London og straks får arbejde.

Også OECD’s rapport om integration fra 1999 giver Danmark en sidsteplads i den vestlige verden, når det gælder integration af indvandrere på arbejdsmarkedet. For eksempel er kun 11% af de somaliske mænd i arbejde, mens det tilsvarende tal for danske mænd er 84%.

Dette giver en række problemer for de enkelte udstøtte flygtninge og indvandrere. Den store arbejdsløshed, og dermed den manglende kontakt til det danske samfund er, sammen med økonomiske stramninger, ved at skabe en stor gruppe socialt udstødte.

Resultatet af dette ses blandt andet allerede nu ved, at der begås langt flere selvmord blandt unge med en anden etnisk baggrund end dansk.

Kun for profitten

Formanden for Dansk Industri, Hans Skov Christiansen, har problemer med manglende arbejdskraft på hans medlemsvirksomheder og mangel på arbejdskraft fører til lønstigninger.

Derfor er det vigtigt at kunne hente den manglende arbejdskraft i udlandet. Og derfor gik Skov Christensen offensivt ud mod den fremmedhetz, som har hærget igennem den seneste tid.

Problemet med Skov Christensens humane holdning er dog, at han kun ønsker adgang til Danmark for de veluddannede indvandrere. Dem, der virkelig har brug for bedre levevilkår skal, efter hans mening, stadig holdes ude. Mere human er han ikke.

Så i stedet for Pia Kjærsgårds racisme, må arbejdere, studenter, flygtninge og indvandrere sammen kæmpe mod racisme og kapitalisme.

Flere artikler fra nr. 180

Flere numre fra 2000

Se flere artikler af forfatter:
Peter Kjær

Siden er vist 1461 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside