Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 180 – Februar 2000 – side 10

Udlicitering og privatisering en dårligere løsning

Ida H. Jakobsen

Socialdemokratiet er så meget med på at sikre erhvervslivets profitter, at de er med på privatiserings-bølgen.

Seneste udspil på privatiseringsfronten er, at kulturminister Gerner Nielsen mener at private virksomheder kan overtage driften af bibliotekerne.

Kommunerne og amterne åbner mere og mere op for udlicitering af velfærdsopgaver. Konsekvenserne af udlicitering er forringede arbejdsvilkår, øget arbejdspres og dårligere service, men modstanden mod udliciteringerne vokser flere steder.

Kvindeligt Arbejderforbund i Helsingør har udarbejdet en statistik, der viser, at private rengøringsselskaber bruger medarbejdere, der aldrig har fået den krævede uddannelse. Omkring en fjerdedel af de ansatte har ikke de kvalifikationer,  som firmaer har garanteret de skulle have.

I udliciteringernes højborg, Farum, har Jydsk Rengørings drift af et af kommunens plejehjem høstet stor kritik, blandt andet p.g.a. dårlig bemanding og underkvalificeret personale.

Jydsk Rengøring driver plejehjemmet ud fra et mål: at score profit – ellers ville virksomheden jo ikke have indgået kontrakten med kommunen. Derfor skal der også spares nogen steder, og dette rammer de ansatte og brugerne.

Aktiv modstand

På Tønder Sygehus har 16 rengøringsassistenter strejket mod forringede arbejdsplaner fra deres arbejdsgiver – Jydsk Rengøring.

Og i Århus ulmer vreden blandt de offentligt ansatte efter at Socialdemokratiet, Venstre og Konservative har indgået et kompromis, der åbner op for udlicitering på flere områder. Århus Sporveje er et af de områder, der står til at blive udliciteret først.

Modstanden blandt chaufførerne er dog stor. Erfaringerne fra RiBus-konflikten i 1994 samt erfaringer fra udlicitering og privatisering på andre områder sidder dybt i mange af de kommunalt ansatte.

Kampen mod udlicitering og privatisering er helt central i forsvaret for en ordentlig velfærd. Den kan kun vindes gennem kollektive aktioner og strejker, hvor arbejdsgiverne bliver ramt der, hvor det gør mest ondt, på pengekassen.

Flere artikler fra nr. 180

Flere numre fra 2000

Se flere artikler af forfatter:
Ida H. Jakobsen

Siden er vist 1449 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside