Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 18 – Marts 1986 – side 2

Fredspalme?

Per Jensen

Schlüter kalder mordet på Olof Palme for “århundredets største forbrydelse i Norden”. Schlüters store sorg er garanteret ægte nok, eftersom det er en fra hans eget lag, som er ramt.

De kugler, som har ramt arbejdsfolk og indvandrere, kommunister og modstandsfolk bekymrer ikke de borgerlige politikere. I Ådalen i 1931 skød det svenske militær fire arbejdere og en lille pige ned, efter ordre.

Under anden verdenskrig blev tusindvis af jøder, kommunister og andre kritikere af nazisterne sendt til kz-lejre, tortur og død. Borgerlige og socialdemokratiske politikere i Danmark var behjælpelige med at give nazisterne navne på kommunisterne.

I dag fortsætter arbejdsgiverne, med regeringens velsignelse, den dødbringende asbestproduktion. I flere årtier har man vidst, at dette er dødbringende for tusindvis af arbejdere.

Det statsapparat, Schlüter sidder på, har netop i disse år optrappet overgrebene mod arbejdere og indvandrere. Sidste år blev tyrken Osman Polat dræbt af politiets knippelslag. Politiet har flere gange skudt med skarpt mod BZ-ere.

I januar 1986 skød en landbetjent ved Viborg efter to unge i en bil og ramte den ene i hovedet. Han blev ikke suspenderet fra jobbet. I Nyborg døde en ung arrestant af politiets knippelslag, og her senest blev en libaneser dræbt i flygtningelejren ved Hundested af politiets skud.

Der er begået mange forbrydelser fra borgerskabet og statsmagten, som klart overgår mordet på en statsmand. Millioner sørger over mordet på Palme, men der ties når ofrene er fra arbejderklassen eller er indvandrere. Det er al grund til at harmes – over politi og statsmagt.

Hvilken fred?

Der er ikke grænser for den hyldest til Palme som person og fredspolitiker, som har fulgt efter mordet. Langt ind på venstrefløjen er kritikken af hans bedrifter som politiker forstummet. Palme stod for en traditionel socialdemokratisk politik, med klassesamarbejdet og ØD-fonde som hjørnesten. Angrebene på arbejderbefolkningens levefod har været massive i hans regeringstid. Socialdemokraternes sidste bedrift var lukningen af Kockums skibsværft i Malmø.

Palmes fredspolitik var indenfor et kapitalistisk system – og var derfor også en illusionspolitik. Der er i dag masser af krige i forskellige dele af verden, og den kapitalistiske konkurrence vil medføre nye krige. Vanviddet og faren for udryddelse af alt liv på jorden kan kun stoppes med international socialisme.

Mordet på Palme er meningsløst, fordi terroraktioner og drab er ubrugelige som politisk våben. En ny politiker træder blot ind i stedet. Samtidig har mordet givet statsmagten en undskyldning for at øge mistænkeliggøringen af indvandrerne og optrappe registreringen og kontrol af politisk aktive.

Kapitalismen kan kun stoppes af arbejderklassens fælles kamp – ikke af enkeltpersoners terroraktioner.

Flere artikler fra nr. 18

Flere numre fra 1986

Se flere artikler om emnet:
Sverige

Se flere artikler af forfatter:
Per Jensen

Siden er vist 1941 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside