Socialistisk Arbejderavis
Nr. 18 – Marts 1986 – side 3
Typografstrejke i England
Stop Murdoch
Karin Ladefoged
I januar fyrede bladkongen Rupert Murdoch sine 6000 ansatte og flyttede hele produktionen til Wapping. 500 elektrikere, rekrutteret af elektrikernes fagforening EETPU, overtog arbejdet på det superkontrollerede computertrykkeri.
Sjældent fyrer en arbejdsgiver en hel arbejdsplads og opbygger en ny på skruebrækkerbasis. Men mange arbejdsgivere i England begynder nu for alvor at følge Murdochs eksempel.
Boykot duer ikke
Typografforbundene NGA og SOGAT’s eksistens er derfor alvorligt truet. 5000 trykkeriarbejdere er fyret, hver eneste pund af SOGAT’s værdier er blevet juridisk beslaglagt og den samme trussel hænger over hovedet på NGA. “Forbrydelsen” er at turde sætte sig imod Murdochs indgreb – at turde kæmpe for jobs.
Fagforeningerne er tvunget ud i en eller anden form for kamp for simpelthen at bevare deres eksistens. Arbejdsgivernes offensiv kunne blive mødt med en samlet modstand, hvis bare fagforeningslederne forsøgte at organisere det. Men deres hovedformål er at sikre, at ingen andre bladejere holder typografforbundene uden for deres nye arbejdspladser. For at undgå dette, er de parate til at sælge ud af alt det, deres medlemmer har vundet gennem tiden m.h.t. løn, arbejdsforhold.
Deres strategi i “kampen” er at appellere til befolkningen om at boycotte Murdochs aviser, Sun og Times.
Sammy Morris, der er fællestillidsmand på Lairds i Glasgow, udtalte: “Min afdeling har argumenteret for masseblokader – ideen om bare at bede folk om ikke at købe Sun er skør.” “Min arbejdsplads producerer papkasser, og hvis vi strejkede og bare bad folk om ikke at købe papkasserne, ville vi aldrig vinde.”
Flere massefyringer
Fagforeningslederne gør alt, hvad de kan for at stoppe gulvplansaktiviteter, de afviser blokader ved Wapping, og blandt andet har minearbejderne fået besked om at holde sig væk.
Den svage modstand betyder, at andre aršbejdsgivere forsøger Murdochs strategi på deres egne arbejdspladser. Daily Mail har sluttet sig til kredsen med et forlangende om øjeblikkelig fyring af 20% af personalet. Yderligere 30% skal fyres inden udgangen af 1988. Aviserne Express, Daily og Sunday Telegraph forlanger op til 50% fyringer.
Medlem af Labourpartiet og ejer af Labour-avisen, Mirror, Robert Maxwell har fyret 400 ansatte i Glasgow. De havde valget mellem at rette sig efter hans planer eller se ham flytte produktionen til en tro kopi af Murdochs Wapping.
På trods af fagforeningsledernes fordømmelse, organiseres der nu på gulvplan masseblokader ved Wapping fast 2 gange om ugen og ved en hel række engros- og transportfirmaer landet over. Ved Wapping har der flere gange været op til 5000 deltagere på blokaden. Det er lykkedes at forsinke aviserne i halvanden times tid men ikke at blokere udgangene fuldstændigt. Mange gange har det ført til alvorlige sammenstød med beredendt politi.
Ross Pritchard fra NGA udtalte: “Hvis vi var ti gange så mange ville politiet tænke sig om en ekstra gang før de angreb os. Vi har brug for flere folk udefra – ikke færre. Vi vil have flere elektrikere, flere havnearbejdere, flere fagforeningsmedlemmer, flere studerende. Hvilken som helst politisk organisation, der støtter os, er mere end velkommen.”
Formand for SOGAT, Brenda Dean, siger: “Vi vil ikke have noget med blakadevagterne at gøre,” og i stedet for at fordømme politivolden er hun enig i politiets kritik af blokadevagterne specielt de ‘udenforstående’.
Solidaritet
Fleet Street arbejderne har talrige gange aktivt støttet andre arbejdere i konflikt. Solidaritet fra flere af disse arbejdere nu ville kunne fjerne demoraliseringen og er nødvendig for at sætte gang i blokaderne og stoppe skruebrækkeraviserne.
SOGAT og NGA har 30.000 medlemmer i Fleet Street. Ingen er så meget som blevet opfordret til at deltage i blokaderne. Medmindre denne strategi ændres meget hurtigt er vejen til nederlag sikret.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe