Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 181 – Marts 2000 – side 6

Socialdemokratiet slagter velfærden

Hans Erik Madsen

Socialdemokratiets top rykker mod højre, mens deres vælgere forlader partiet, og kæmper for velfærd.

“Danmark rykker til højre” er budskabet i en ny undersøgelse fra Ugebrevet Mandag Morgen.

Vælgerne mener i dag, at Venstre og de konservative er midterpartier; at de er ligeså gode til at bevare velfærden som Socialdemokratiet, og vælgerne har ikke større frygt for at de borgerlige vil gennemføre sociale nedskæringer.

Bag disse holdninger ligger der hos mange en dyb skuffelse og bitterhed over, at Socialdemokratiet ikke forsvarer velfærden, men fører borgerlig politik og står i spidsen for den statslige racisme.

Men at tale om generel højredrejning er forkert. Vælgerflugten er ikke udtryk for, at de fleste f.eks. ønsker mindre velfærd og mere privatisering, eller melder sig ud af fagforeningerne osv.

Øget forskelle

Frem for højredrejning er det mere præcist at beskrive situationen som udtryk for øget modsætning mellem top og bund – især indenfor den socialdemokratiske arbejderbevægelse.

Flere og flere – også i toppen – går ud og kritiserer partiets politik. Miljøminister Svend Auken har langet ud efter partiets borgmestre på vestegnen; tidligere statsminister Anker Jørgensen og tidligere SiD formand Hardy Hansen har krævet mere velfærd og færre angreb på indvandrere.

I Århus er Socialdemokratiets top, med borgmester Flemming Knudsen i spidsen, blevet tvunget til, af partiets egne medlemmer, at ændre et ja til udlicitering af busdriften til et nej. I Esbjerg har den socialdemokratiske byrådsgruppe sagt nej til fortsat udlicitering af rengøringen i kommunen osv.

Socialdemokraternes problem

Overalt i Europa er Socialdemokratiernes problem det samme: Vælgerne kræver velfærd, ikke skrappe nedskæringer, uanset om ØMU samarbejdet kræver det.

Afstanden mellem befolkningens forventninger og den politik, der føres, fører til en voldsom polarisering.

I Østrig har dette vist sig ved, at nedskæringer og forringet velfærd har banet vejen for, at Haiders højreekstreme Frihedsparti kunne vokse.

Samtidig øges presset fra neden, med kravet om bedre velfærd. De konservative inviterede Frihedspartiet ind i regeringssamarbejdet, fordi Socialdemokratiet – på grund af pres fra neden – ikke længere turde at angribe velfærden.

Slå dem tilbage

Det samme kan ske i Danmark. Toppen i Socialdemokratiet vil nu både piske en afstemning om ØMU’en hurtigt igennem og opgive de danske forbehold.

Det vil som i Østrig skærpe modsætningerne, og det kan betyde, at de borgerlige – selv om de benægter det i dag – inviterer Pia Kjærsgård ind i varmen efter næste valg.

Men udviklingen i Østrig har også vist, at den politiske situation kan skifte enormt hurtigt. En halv million på gaden, og fortsatte demonstrationer, er nøglen til både at stoppe Haider og forsvare velfærden.

Det er, hvad der er sket i Frankrig i de seneste år, og det er også vejen frem herhjemme for at trække tæppet væk under Dansk Folkeparti.

Se også:
SAA 181: Danmark: Sprækker i den socialdemokratiske top

Flere artikler fra nr. 181

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Socialdemokratiet (DK)

Se flere artikler af forfatter:
Hans Erik Madsen

Siden er vist 2360 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside