Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 181 – Marts 2000 – side 9

“Fisseflokken”

Kvindefrigørelsen tilbage på dagsordenen

Nina Holm Jensen

“Fisseflokken overtager verden!” Sådan skriver redaktørerne af bogen Fisseflokken i forordet. Det udtrykker meget godt stemningen omkring bogen, som har vakt meget debat i oprindelseslandet Sverige.

Positiv debat, hvor især helt unge piger har taget Fisseflokken til sig. Her er en flok, efter eget udsagn, cool, flotte, seje, smarte og sjove piger, som med løftet pande og uden at komme med undskyldninger bringer ordet feminisme på banen igen.

De udfordrer myten om ligestillings-Sverige og opfordrer unge piger til ikke at finde sig i uretfærdigheder.

Ulige muligheder

Bogen består af en række meget personlige fortællinger skrevet af unge kvinder.

Målgruppen er helt unge piger. Emnerne er så forskellige som seksualundervisning, pigefodbold, vold mod kvinder, piger i musikbranchen, homoseksualitet, spiseforstyrrelser og det at være tyrkisk pige i Sverige.

Fælles for fortællingerne er, at de afslører, at der er forskel på mænds og kvinders muligheder og rettigheder, og ikke mindst hvordan samfundets opfattelse af kønnene og deres egenskaber former og begrænser vores liv hver eneste dag helt ned i de mindste detaljer.

Spiseforstyrrelser

Samtidig er bogen fyldt med statistikker, citater, læserbreve og billeder, der kun alt for godt understreger bogens pointe.

Der er læserbrevet fra den 19-årige pige, der skriver “Hjælp mig til at holde op med at onanere.” Der er uhyggelig statistik: “57 procent af pigerne i niende klasse synes, de er for tykke.” “Hver femte syvårig har været på slankekur.”

“Blandt unge piger i Sverige regner man med, at 20-25 procent har så alvorlige spiseforstyrrelser, at det er et problem.”

Bogen viser, at pigers og kvinders problemer ikke bare er deres egne individuelle, men at samfundet og dets kønsroller skaber fælles problemer. Dermed peger bogen frem mod, at man kan slås fælles for forandringer.

Individuelle løsninger

Men der gives ingen bud på, hvordan man kan omsætte vreden til handling.

I forordet skrives: “Vi håber, at piger ved at læse denne bog måske lærer at sætte grænser tidligere, erkender deres værdi og indser, at de har magten over deres eget liv.” Så selv om “Fisseflokken” gør op med individualisering af pigers problemer, kommer de ikke ud over de individuelle løsninger.

Det er bogens svaghed, at den ikke udfordrer det system, som den indirekte selv anklager. Men det gør alligevel ikke bogen ufarlig eller mindre vigtig – det viser modtagelsen af bogen i Sverige klart.

Og “Fisseflokken” kridter frem for alt banen op til en god og kompromisløs debat, hvor socialister har masser at tilbyde i form af ideer til at forandre verden og afskaffe undertrykkelse.

Fisseflokken
Linda Norrman Skugge/Belinda Olson/Brita Zilg
Informations forlag

Se også:
SAA 181: Kvindekamp er klassekamp – klassekamp er kvindekamp

Flere artikler fra nr. 181

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Kvinder

Se flere artikler af forfatter:
Nina Holm Jensen

Siden er vist 3386 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside