Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 182 – Maj 2000 – side 4

Zimbabwe

Mugabe – håndlanger for de hvide

Ida H. Jakobsen

Den politiske krise i Zimbabwe er pludselig blevet vigtige nyheder herhjemme. Ikke på grund af den voksende organisering og mobilisering af sorte arbejdere og bønder, der protesterer mod Mugabes korrupte regime.

Situationen er kommet i søgelyset, fordi hvide landmænd, der under Mugabe har siddet godt på flæsket, nu råber op om racistisk forfølgelse.

I 1890 blev Zimbabwe invaderet af en imperialistisk hær, ledet af briten Cecil Rhodes. De overtog magten i landet, og stjal det de kunne af jord og værdier. Befolkningen blev brutalt undertrykket og udbyttet.

Den sorte befolknings befrielseskamp udviklede sig fra protester og strejker til væbnet modstand, og i 1980 kunne det hvide styre ikke længere modstå presset.

Ved det første frie valg nogensinde, vandt nuværende præsident Mugabes parti magten. Selv om det racistiske regime var afskaffet, blev den gamle herskende klasse siddende på alle værdier, og Mugabe valgte at arbejde på deres side, i stedet for at udfordre dem.

Modstand mod regimet

I dag udgør de hvide 0,6% af befolkningen, og de ejer mere end 70% af al jord. De 4000 hvide landmænd ejer 2/3 af den frugtbare jord, mens millioner af sorte landmænd lever af nærmest ingenting.

Dette er baggrunden for, at utilfredsheden blandt arbejdere og bønder er vokset voldsomt, og dette udmønter sig i konkrete kampe. Modstanden mod regimet bliver bedre og bedre organiseret.

Dette er farligt for Mugabe, fordi en kæmpende arbejderklasse kan vælte ham. Derfor har Mugabe spillet det racistiske kort, for at forsøge at give kampen et andet fokus en modstand mod hans regime.

Men det står tydeligt for flere og flere, at Mugabe ikke har noget at tilbyde den utilfredse befolkning. Der skal en større omvæltning til, der kan fjerne det undertrykkende regime, og den blodsugende herskerklasse, og sætte flertallets interesser i fokus.

Flere artikler fra nr. 182

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Zimbabwe

Se flere artikler af forfatter:
Ida H. Jakobsen

Siden er vist 1193 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside