Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 182 – Maj 2000 – side 7

Markedsøkonomien smadrer verden

Frank Antonsen

Profitjagt truer med at ødelægge verden – og det er de fattige, der må betale – ofte med deres liv.

Der er konstateret kogalskab i Danmark, og salmonella er efterhånden vidt udbredt.

Undersøgelser viser, at hver anden unge mand herhjemme lider af nedsat sædkvalitet. Der findes jævnligt rester af sprøjtegifte i grundvandet, og for et par år siden blev Mariager Fjord erklæret død.

Alle disse problemer har rod i landbrugets industrialisering.

Af hensyn til profitten, indrettes landbruget, så man kan producere så meget som muligt, så billigt som muligt.

Kun profitten tæller

Det betyder udpining af jorden, hvorfor der skal bruges mere og mere kunstgødning.

Derfor er der gift i grundvandet, iltsvind i søer og fjorde, samt forringet sædkvalitet. Kogalskab og salmonella skyldes også den måde landbruget drives på, hvor dyrene bliver produceret på samlebånd.

Vi kan producere gigantiske mængder af fødevarer. Og vi gør det også, men desværre er fødevarerne i nogle tilfælde ligefrem dødsensfarlige.

Billedet bliver endnu voldsommere, hvis vi kigger på resten af verden.

Donaufloden i Centraleuropa er forurenet med bl.a. giftige cyanider fra den rumænske minedrift. Det engelske atomkraftværk Sellafield har vist sig at være usikkert.

Siden november sidste år, har der været oversvømmelser i Vietnam, Kampuchea, Yemen, Venezuela, Mozambique, Angola, Filippinerne, Botswana, Zimbabwe og Ungarn. I samme periode har der været tørke i Rwanda, Kenya, Uruguay, Etiopien og Eritrea. Bangladesh, Indien og Madagaskar er ramt af orkaner, Kina har haft voldsomme snestorme.

For de rumænske miner og Sellafield er det nemt at se, at den manglende sikkerhed skyldes profitjagt. Firmaerne forsøger at øge deres profitter ved at presse ressourcerne (både råstoffer og arbejdskraft) til hele tiden at yde mere. Det går ud over sikkerheden – både miljøsikkerheden og sikkerheden for arbejderne.

Tørke

Men også tørkerne og oversvømmelserne skyldes kapitalismens maniske profitjagt.

Og ikke nok med det, kapitalismen gør også, at disse katastrofer, og andre “natur-katastrofer” som jordskælv og vulkanudbrud, rammer meget hårdere, end de behøvede.

Et kig på listen over ramte lande viser, at langt de fleste ligger i den tredje verden. Når en naturkatastrofe rammer et fattigt land, går det især ud over de fattigste, dvs. typisk arbejdere, bønder og arbejdsløse.

Vi så det meget tydeligt i Tyrkiet i november sidste år, hvor et jordskælv kostede mange folk livet, fordi der ikke var penge i at bygge boligerne ordentligt.

Flere artikler fra nr. 182

Flere numre fra 2000

Se flere artikler af forfatter:
Frank Antonsen

Siden er vist 1074 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside