Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 182 – Maj 2000 – side 11

Tony Cliff 1917-2000

En revolutionær kæmpe

Kampen for et socialistisk samfund har mistet en meget inspirerende og engageret kraft, da Tony Cliff, grundlæggeren af IS-tendensen, døde d. 9. april.

Cliff udviklede sidst i 40’erne teorien om statskapitalisme. Det gjorde han ved at analysere Sovjet og de østeuropæiske lande nærmere, en analyse, der gjorde det klart, at de ikke var socialistiske lande. Det var ikke arbejderklassen, der havde magten. Regimerne i øst var ny variant af kapitalismen, hvor parti- og statsbureaukratiet sad som den herskende klasse. Derfor kaldte han regimerne for bureaukratiske statskapitalistiske.

Og sidst i 40’erne var de nye regimer i Østeuropa ikke blevet ‘socialistiske’ gennem arbejderoprør, de var blevet det via Stalins hær. For Cliff og for IS-tendensen er det afgørende, at arbejderklassens frigørelse er den eget værk, sådan som Marx beskrev i hans analyser.

I forlængelse af statskapitalismeteorien udviklede og viderudviklede Cliff og andre revolutionære socialister den socialistiske teori gennem konkrete analyser af, hvad der skete eller var sket.

Cliff opbyggede Socialist Workers Party, der i dag er det største parti i England til venstre for Labour. Men det er også Cliff fortjeneste, at han har været med til at opbygge IS-tendensen på verdensplan, så den i dag er international med grupper i Syd-Korea, Zimbabwe, Sydafrika, USA, Canada, Australien, New Zealand og mange europæiske lande.

Tony Cliff’s betydning for udviklingen af marxismen kan ikke overvurderes. Hans teori og analyse om statskapitalisme i Østeuropa gjorde, at vi som tendens ikke blev desillusioneret, da Muren blev væltet, tværtimod. Det har betydet at vi kan sige, at det er stærkt overdrevent, når de borgerliges vedholdende påstår at socialismen er død.

Cliff gav os afgørende teoretiske redskaber til at fortsætte kampen for et socialistisk samfund. Og han gav os et engagement, som betyder at tusindvis af revolutionære verden over ufortrødent fortsætter kampen mod kapitalisme og for et socialistisk samfund.

I næste nummer af Socialistiske Arbejderavis, vil vi nærmere beskrive Cliffs bidrag til marxismen.

Flere artikler fra nr. 182

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Storbritannien venstrefløj
Politisk biografi

Siden er vist 1753 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside