Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 182 – Maj 2000 – side 12

Interview med Ken Loach

Politik og inspiration

Socialist Worker (UK)

Den venstredrejede film-skaber Ken Loach har lavet en række bane-brydende film, bl.a. “Land and Freedom”, der handler om den spanske Borgerkrig, og den gribende, socialrealistiske film “My name is Joe”. Loach har lavet en ny film “Bread and Roses”. I den forbindelse talte den engelske avis Socialist Worker med Ken Loach.

Hvad handler din nye film om?

– Bread & Roses (Brød og Roser) handler om en gruppe lavtlønnede immigranter der arbejder i Los Angeles og kæmper for at få anerkendt deres fagforening.

Filmens manuskriptforfatter, Paul Laverty, boede, i de tidligere 90’ere, et år i byen, hvor han blev involveret i arbejdernes såkaldte “Justice for Janitos” kampagne.

Hvad der interesserer mig ved historien er, at den præsenterer et anderledes syn på Hollywood og Los Angeles end det traditionelle. Filmen viser arbejdere der går på barrikaderne i kapitalismens højborg.

Hovedparten af de spansktalende arbejdere etablerer en organisation, der bryder de traditionelle metoder i en fagforening og arbejderorganisation. Deres kampagne var mere baseret på fællesskabet.

De organiserede arbejdere der var immigranter, hvilket ikke altid var lige let, idet mange af arbejderne ikke havde engelsk som deres modersmål. Ydermere var en del af dem, der var involveret, meget sårbare, da de var “illegale immigranter”. Men alligevel lykkedes det dem at vinde.

Tror du at tingene er begyndt at ændre sig til det bedre for arbejderklassen?

– Demonstrationerne mod WTO i Seattle var forbløffende, men jeg tror at det har været undervejs længe.

Vi så de første tegn da havnearbejderne i Liverpool blev støttet i deres strid, af miljøgruppen Reclaim the Streets.

I starten var mange havnearbejdere, som havde en mere traditionel fagforeningsbaggrund, skeptiske over at alle disse unge skulle blive involveret i deres kamp. Men i slutningen af kampen måtte de tage hatten af for disse nye kræfter.

Disse nye former for demonstrationer og protestmetoder skabte en god forbindelse til unge mennesker, hvis baggrund ikke lå i den industrielle arbejderklasse.

Jeg syntes det er godt at finde nye slogans, men man skal også holde fast i en socialistisk analyse af hvordan verden fungerer, for hvis du ikke ved hvordan systemet arbejder, kan du ikke ændre det.

Billedtekst:
Demonstrationerne mod WTO i Seattle var forbløffende. Men de har været undervejs længe, mener den engelske instruktør, Ken Loach, der er aktuel med filmen “Brød og Roser”. Det ligge endnu ikke klart, hvornår den får premiere i Danmark.

Flere artikler fra nr. 182

Flere numre fra 2000

Se flere artikler af forfatter:
Socialist Worker (UK)

Siden er vist 1595 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside