Socialistisk Arbejderavis
Nr. 182 – Maj 2000 – side 16
Interview med Rage Against The Machine
Ånden fra Seattle
Socialist Worker (UK)
Det var nærmest som et antikapitalistisk karneval, da mere end 12.500 unge i marts var til koncert med det amerikanske band Rage Against the Machine (RATM) i London.
Der var opstillet boder til forsvar for de politiske fanger Mumia Abu-Jamal og Satpal Ram, hele vejen rundt om arenaen. Og under koncerten sang tusinder af fans "frihed for Mumia".
Skoleeleverne Robyn Mills og Martin Smith snakkede med Tom Morello fra Rage Against The Machine.
Hvor meget har sidste års protestdemonstrationer i Seattle betydet for jer?
Seattle vækkede folk. Det har fået folk til at indse nødvendigheden af masseorganisering. Det var arbejdernes, miljøfolkenes og de studerendes oprør mod Verdens Handelsorganisationen WTO. Det var planlagt, velorganiseret og det var intelligent.
Det gør en stor forskel, når man lukker WTO. Derfor var politiet så brutale. De indså, at der var hold i protesten. Den repræsenterede seriøse kræfter. Den viste, at der findes et tavst flertal i USA, som ikke bare render efter lederne.
Lige nu arbejder vi sammen med nogle af organisatorerne bag Seattle-protesten. Vi ønsker at bringe ånden fra oprøret med på turne.
Fandt Seattles ånd vej til jeres nyeste video?
To dage før vi ankom til Storbritannien, optog vi en video for vores nyeste single, “Sleep Now in the Fire.” Vi optog filmen på trapperne til Federal Building, som ligger overfor New Yorks børs. Vi inviterede RATM fans til at være med os i videoen. Omkring 300 dukkede op.
Pludselig kom politiet og anholdt vores instruktør. De smed ham i arresten. Vi andre stormede børsen. Men vores stormløb blev standset da børsens sikkerhedsdøre af titaniumstål smækkede i.
Vores aktion stoppede børshandlen i mindst to timer den dag. Jeg vil tro, vi stoppede massefyringerne mindst et par timer. Det var en god dag på arbejdet. Det vil alt sammen være med i vores nye video.
Tror du, et band som RATMs kommercielle succes til dels skyldes, at unge bliver mere og mere bitre over den måde, samfundet fungerer på?
Der har altid været bands, der forsøgte at lave politisk musik. Men det er helt uhørt, er at et åbenlyst politisk band som RATM har solgt 15 millioner plader.
En stor del skyldes også vores musiks inciterende natur, som blander punk, hip-hop og hård rock. Vi ser vores musik som del af en kulturel slagmark.
Vi ønsker at skære gennem alt det lort, systemet tvinger ned i halsen på de unge. Vi prøver at fremstille et alternativt verdensbillede.
RATM vil gerne bygge en bro mellem musikken og bevægelsen. Udover at give en række velgørenhedskoncerter, donerer bandet også et beløb for hver solgt billet til støtte for de hjemløse, Mumia-kampagnen eller fagforeningerne på tøjfabrikkerne.
Nøglen til forandring er ikke musik – det er politisk aktivitet.
Hvordan tror du, samfundet kan ændres?
Jeg er socialist. Det er klart, at det er på arbejdspladserne, man har magten til at stoppe maskinerne.
Men jeg vil aldrig sætte krav for, hvem der kan være med i partiet. Det vigtigste i Seattle var netop, at alle var velkomne.
I bandet støtter vi meget de studerende. Men når vi giver koncert, kigger jeg ud og ser alle de unge, og tænker, at en dag, meget snart, vil de vokse op og blive arbejdere.
Jeg er blevet meget opmuntret af, hvad der skete i Seattle, og det, der sker på en RATM koncert hver nat.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe