Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 183 – Juni 2000 – side 4

NATO på Balkan: Fra tragedie til katastrofe

Mikkel Birk Jespersen

NATOs krig mod eks-Jugoslavien var alt andet end humanitær. Under krigen begik NATO krigsforbrydelser mod civile, og efter bombardementernes ophør, har Vesten reelt intet gjort for at sikre befolkningerne i området en ordentlig tilværelse.

Ifølge “Human Rights Watch” slog NATO under krigen mindst 5-600 civile ihjel og sårede 6000.
For flere tilfælde af angreb, der gik ud over civile vil Amnesty International have de ansvarlige embedsmænd eller officerer anklaget for krigsforbrydelser.

Civile bombemål

Det gælder f.eks. angrebet på en radio- og TV-station, som kostede 16 mennesker livet, bombningen af et civilt tog, der var på vej over en bro, samt angreb på kolonner, hvor civile blev brugt som bombeskjold.

Amnesty International kritiserer desuden, at stort set alle bombardementerne blev udført fra mindst 4,5 km højde, hvilket i realiteten umuliggjorde de præcise bombninger udelukkende rettet mod militære mål, som NATO pralede af at stå for.

I virkeligheden ramte NATO kun en brøkdel af de militære mål, som de under krigen påstod, at de ramte.

Mineområder

At NATOs bekymring for civile serbere og kosovo-albanere kan ligge på et meget lille sted, understreges desuden af alliancens brug af klynge-bomber, der nu har medført, at et stort antal ueksploderede miner ligger spredt ud over Kosovo, især til fare for legende børn og bønder, der arbejder i marken.

Heller ikke efter krigens afslutning har de vestlige lande vist stor medfølelse med befolkningen i Kosovo.

Vestens koloni

I dag fungerer regionen reelt som en vestlig koloni styret af en FN-mission uden at den lokale befolkning har nogen som helst indflydelse, og det er det fattigste, mest voldelige og mest etnisk delte sted i Europa.

Ingen hjælp til genopbygning

NATO-styrkerne og FN-administrationen i Kosovo gør intet for at forhindre forfølgelsen af serbere i Kosovo. I dag er 90% af de serbere, der boede I Kosovo før krigen, fordrevet. Og heller ikke hjælp til genopbygningen bidrager de vestlige lande med.

På trods af, at de lovede at betale til genopbygningen af Kosovo, har de ikke engang givet penge nok til at holde FN-missionen i området kørende.

Alt dette viser bare, hvilken stor løgn, det var, at NATO gik i krig af humanitære grunde. Både selve krigen og det år, der er gået efter den, viser tydeligt, at de vestlige magthavere ikke bekymrer sig om stort set andet end deres egen magt og privilegier.

 

Flere artikler fra nr. 183

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Balkankrigene

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen

Siden er vist 1242 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside