Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 183 – Juni 2000 – side 4

Storkonflikt i Norge: Vrede mod chefernes grådighed

Mette Christensen

I hele maj måned var der stor politisk aktivitet blandt arbejderne i Norge. De norske arbejdere var vrede og ville have mere i løn. Hele 64,3% stemte nej til overenskomsterne, hvilket blev et ydmygende nederlag til cheferne og LO-ledelsen.

Støtten til strejkerne var meget stor. Hele 54% mente, det var rigtigt at stemme nej, og de samme mente, at kravet om lønforhøjelse var det vigtigste.

Kunne have vundet mere

I stedet for at tage udgangspunkt i vreden fra arbejdspladserne, stod ledelsen af strejken i LO-formanden Hågensens skygge.

Kravet om 3 kr. mere i timen var også alt for lille. Arbejderne vandt dog dobbelt så meget som dette, men de kunne sagtens have vundet meget mere. Arbejderne var klar til kamp og gejsten var helt i top.

Konflikten var præget af voldsom vrede, efter at en række erhvervstopper har modtaget skyhøje summer i gyldne håndtryk.

Kontrasterne mellem de få rige og det udsultede velfærdssystem og de dårlige lønninger fik endelig bægeret til at flyde over for de norske arbejdere.

Solidaritet og sammenhold

Arbejdere på hoteller, bryggerier og vagtselskaber var i strejke. Mange arbejdere begyndte efterhånden at organisere sig i fagforeningerne, i takt med at strejkerne blev større og større.

Denne storstrejke i den private sektor førte til at norske kapitalister tabte 1 mia. kr. om ugen, og de kom med trusler om tabte kontrakter til levering i udlandet.

Men verdens største fagforbund – tyske IG-Metal – nægtede at være strejkebrydere for de norske kapitalister. Det viser hvad virkelig solidaritet handler om – at arbejdere over hele verden står sammen mod cheferne.

Strejken har givet vigtig inspiration til de offentligt ansatte, der nu strejker mod de elendige overenskomstforslag. Storstrejken viser, hvem der har magten til at forandre samfundet og knuse den globale kapitalisme.

 

Flere artikler fra nr. 183

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Norge

Se flere artikler af forfatter:
Mette Christensen

Siden er vist 1654 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside