Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 183 – Juni 2000 – side 4

Strejker og uro i Kina

Peter Kjær

I den nordlige by Liaoyang strejkede tusindene af statsansatte metalarbejdere, for at få udbetalt løn, pensioner og penge til fyrede og pensionerede arbejdere.

De besatte rådhuset og hovedvejen ind til byen. Politiet arresterede tre, men protesterne tvang autoriteterne tilbage. Resultatet blev, at staten lovede at udbetale lønnen, og de arresterede blev løsladt uden nogen straf.

Ved Beijings Universitet begyndte en ulovlig demonstration som svar på en studerendes voldtægt og drab. En demonstrant sagde: “I har fremprovokeret en af vores søstres dø. I bruger penge på jeres kontoer, men I er parate til at ofre de studerendes sikkerhed.”

Omkring 2000 studererne blokerede administrationens lokaler. Dagen efter krævede 500 politichefens afgang. Samme aften piftede 2000 studererne universitets vicepræsident ned ad talestolen.

Strejker og protestaktioner i det statskapitalistiske Kina er et resultat af tilpasningen til de ‘frie markedskræfter’. Vesten er også meget interesseret i at lukke Kina ind i WTO, for at få adgang til det kinesiske marked.

Overklassen i Kina vil tjene på denne tilpasning, mens arbejdere og studererne vil være taberne, ligesom man har set det i de østeuropæiske lande.

 

Flere artikler fra nr. 183

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Kina

Se flere artikler af forfatter:
Peter Kjær

Siden er vist 1757 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside