Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 183 – Juni 2000 – side 5

Færøerne: Nyrup er koloniherre

Margit Johansen

Lige nu er det færingerne, der endnu en gang bliver udsat for Nyrups koloniherre ‘det er mig, der bestemmer’-attitude.

For selv om Nyrup siger, at færingerne da gerne må få selvstændighed, så kommer han med et udspil til en overgangsordning, der er så dårlig, at han er sikker på, at den ikke kan vinde opbakning på Færøerne.

I 1946 da færingerne med et snævert flertal stemte for selvstændighed, ville den danske regering ikke acceptere det, og sendte et krigsskib mod Færøerne, samtidig med at man fik fremtvunget et nyvalg til Lagtinget.

Hverken dengang eller i dag ønsker den danske regering reelt at give færinger den ret til selvstændighed, som Nyrup internationalt kræver, at andre folk skal have.

Nyrup, med opbakning fra de fleste partier i folketinget, hykler om, at færingerne er utaknemlige og må klare sig selv i løbet af få år, hvis det er selvstændighed de vil ha’.

Men at Færøerne skulle være ren tilsætning for den danske stat og dansk erhvervsliv er løgn, og Nyrup og de andre politikere på Christiansborg ved, det er løgn, men det kan sælges i Danmark.

Retur til Danmark

Set fra Nyrups kolonitrone er der flere vægtige grunde til at holde Færøerne indenfor rigsfællesskabet. Omkring 36% af Færøernes import på godt 2 mia kr. i ’97 kommer fra Danmark.

Det skal holdes op mod et statsligt bloktilskud på 1,2 mia.

Det betyder at hovedparten af bloktilskuddet reelt ender i danske virksomheders lommer.

Desuden hjælper de færøske fiskere med at få den danske valuta- og handelsbalance til at se godt ud, fordi de indhandler en stor del af deres fangst i britiske og norske havne. Og valuta- og handelsbalancen bruges af internationale banker og finansinstitutter, til at vurdere dansk økonomi og dermed den danske stats kreditværdighed.

Desuden har Færøerne (sammen med Grønland) stor militærstrategisk betydning. Ikke mindst under den Kolde Krig betød det, at Danmark sparede et flercifret milliardbeløb i NATO-bidrag igennem årene. Det betød også, at socialdemokratiske regeringer kunne være officielt uenige med f.eks. NATOs atompolitik og dermed sikre ro i deres bagland igennem 60’erne og 70’erne.

Og det er en væsentlig grund til at Koloniherre Nyrup ikke vil af med Færøerne, for uden dem og Grønland, vil Danmark være politisk betydningsløs internationalt.

Holdt Nyrups argument om, at Færøerne er ren tilsætning, så ville en aftrapning af bloktilskuddet over 10-15 år, da være at foretrække, frem for at skulle fortsætte med at betale det i endnu flere år ved en ny hjemmestyreordning.

Færingerne må støttes i kravet om en overgangsordning, som gør selvstændighed fra dansk overhøjhed til en reel mulighed.

På den anden side så viser forårets næsten 2 måneder lange lærerstrejke, at de færøske arbejdere og studerende ikke skal tro, at det bliver meget bedre og anderledes, når den færøske politiske og økonomiske elite får fuld råderet.

De vil, lige som Nyrup, regere til fordel for bankerne og erhvervslivet og lade almindelige mennesker betale.

 

Flere artikler fra nr. 183

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Færøerne

Se flere artikler af forfatter:
Margit Johansen

Siden er vist 1726 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside