Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 183 – Juni 2000 – side 8

Tour de France: Pengenes farlige spil

Jens Loller

Når Tour de France starter, er det en noget ramponeret sportsbegivenhed vi ser. Anklagerne for dopingmisbrug bliver sværere og sværere at afvise, og de førhen så beundrede cykelryttere står i dag nærmest som eksponenter for en usund og uærlig sport.

Herhjemme fik det danske hold “Home – Jack & Jones” problemer, da Nicolai Bo Larsen blev afsløret med en for høj hæmatokritværdi ved et løb i Belgien. Men efter en del postyr og nye prøver, der pludselig dukkede op, blev Nicolai Bo frikendt.

I Italien ruller skandalen næsten kontinuerligt, med nye anklager, som også involverer Rolf Sørensen og Tour de France-vinderen Pantani.

Selvom skandalen til tider får et nærmest komisk skær, er problemet alvorligt nok. Misbruget af det blodfortykkende EPO har medført flere dødsfald blandt ryttere, fordi den blodfortykkende egenskab, der øger iltoptagelsen også medfører, at blodet nemmere koagulerer og danner blod-propper hos rytterne.

At det overhovedet er kommet dertil, bærer den totale kommercialisering hovedansvaret for. Hvis vi skal lokalisere ondets rod, er det den totale underlæggelse af markedskræfterne, som cykelsporten er blevet gjort til genstand for.

Cykling på eliteniveau er i dag en industri, hvor erhvervslivet sponsorerer et cykelhold mod at få en masse reklame. Derfor skal holdet klare sig godt og det betyder, at sponsorerne presser på for at alle midler skal bruges. Måske ikke konkret ifht at bruge EPO, men ved at true med at trække støtten, hvis ikke resultaterne forbedres.

 

Flere artikler fra nr. 183

Flere numre fra 2000

Se flere artikler af forfatter:
Jens Loller

Siden er vist 1122 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside