Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 184 – August 2000 – side 2

En sag om ytringsfrihed

I august kommer den første domstolsafgørelse om hvorvidt virksomheder må bortvise muslimske kvinder, fordi de bruger tørklæde.

Sagen er fra Odense, hvor en ung kvinde blev bortvist fra en erhvervs-praktik i Magasin, fordi hun brugte tørklæde.

Fordommene i virksomhederne er mange og betyder at indvandrere og muslimer stadig diskrimineres når job skal besættes. “Vær lige som os, eller du får ikke arbejde,” lyder det fra mange personalechefers kontorer. Helt præcist hvorfor et tørklæde skulle være en forhindring for at udfylde et job i Magasin er svært at se.

Nogle virksomheder, f.eks. Post Danmark, har erkendt, at mulimske kvinder er en del af befolkningen og har fået fremstillet et tørklæde, som en del af deres uniformsbeklædning.

Sagen fra Odense vil vise, hvor langt religionsfriheden her i landet rækker, eller om dét også er en frihedsrettighed, der, som så mange andre, ophører, når vi træder ind over dørtærsklen til arbejdspladsen.

Hvem skal bestemme?

For arbejdsgiveren kan helt lovligt begrænse vores ytringsfrihed på jobbet. Vi ser det f.eks. på skoler og andre arbejdspladser, hvor kun interne opslag må sættes op på opslagstavler.

Mange virksomheder bestemmer hvad tøj vi må ha’ på på arbejde, enten gennem uniformsbeklædning eller, som Magasin, ved at have et beklædningskodeks.

Andre går længere. I luftfarts-selskabet Mærsk var der for nogle år siden konflikt, fordi ledelsen krævede, at de kvindelige stewardesser brugte make up og bar lårkorte nederdele, når ledelsen var på flyvetur.

Flere artikler fra nr. 184

Flere numre fra 2000

Siden er vist 1455 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside