Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 184 – August 2000 – side 4

Latinamerika

Sydende oprør mod kapitalisme og ulighed

Paul Langhoff

Marxisterne tabte valget i Mexico for kort tid siden. Det var det billede de danske medier gav, da PRI blev væltet, og et højrefløjsparti PAN kom ind i stedet. Men magtskiftet i Mexico er et udtryk for at folk i Mexico – og andre dele af Syd- og Mellemamerika – ønsker forandring.

PRI har siddet på magten siden slutningen af 20’erne.

PRI opstod da Mexico ønskede at have en selvstændig økonomi uden for amerikansk indflydelse. Partiet var meget skarpt opdelt. Det havde nemlig både arbejdere og fabrikanter som medlemmer, og brugte både venstrefløjs-retorik og nationalisme. I 90’erne blev det almindeligt kendt at PRI var gennemkorrupte. De havde været med til at lave massakre på arbejdere op til de Olympiske Lege i 1968 og de hjalp narkobaroner med deres handel.

Den nye præsident i Mexico er formentlig ikke væsentlig bedre. Han er tidligere chef for Coca Cola i Mexico, og dermed tæt forbundet med amerikansk økonomi og ideologi.

Alligevel er det et tegn på, at folk i Mexico ønsker forandring.

Strejker i flere lande

I hele Latinamerika syder det af utilfredshed. Folk er vrede på IMF og Verdensbanken, og de er trætte af den benhårde kapitalisme.

I Ecuador strejker en stor del af arbejderklassen i vrede over at landets valuta skal udskiftes med dollars.

I Argentina har der lige været generalstrejke, fordi befolkningen ikke vil finde sig i forringelse af løn- og arbejdsvilkår og nedskæringer på offentlige budgetter. Og i Colombia har regeringen flere gange været under hårdt pres af store guerillahære.

I Chile er befolkningen også utilfredse. Der er nu en retssag undervejs mod deres gamle undertrykker ex-diktatoren Pinochet. Listen af Latinamerikanske lande i oprør er lang, i Bolivia og Guatemala er der også store strejker og hurtigt voksende social utilfredshed.

Hele Latinamerika har stort set været under kontrol af USA, IMF og Verdensbanken i mange år.

Befolkningen vil ikke finde sig i mere, og de gør derfor oprør mod kapitalismen og undertrykkelsen.

Det er vigtigt, at vi også herhjemme tager del i kampen, og følger op på den antikapitalistiske kamp, der er i gang i hele verden.

Vi skal vise vores vrede imod IMF og Verdensbanken, og vi skal argumentere for, at der er et alternativ til den globale kapitalisme.

Billedtekst:
Arbejdere og indianere gjorde i januar oprør mod en række nedskæringer og forringelser – dikteret af IMF.

Ta’ med til Prag og demonstrer mod IMF og Verdensbanken!

Selvmordsraterne i Asien er øget og bliver kaldt ‘IMF selvmord’, fordi det er de levevilkår, som IMFs strukturtilpasningsprogrammer skaber, der presser folk ud, hvor døden er bedre end at leve!

Flere artikler fra nr. 184

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Mexico

Se flere artikler af forfatter:
Paul Langhoff

Siden er vist 1575 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside