Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 184 – August 2000 – side 4

Zimbabwe

Arbejderne kræver forandring

Nina Olsen

Der var en stemning af spænding og venten på forandringer op til parlamentsvalget i juni i Zimbabwe.

Under valgkampagnen lød slogans som: “Magt til arbejderne og de fattige”, “Beskat de rige for at forsørge de fattige” og “Fremad mod socialisme”. Sådan beskriver Munyaradzi Gwisai atmosfæren i byerne under valget. Gwisai blev valgt ind i parlamentet for oppositionspartiet MDC og er medlem af ISs søsterparti i Zimbabwe.

MDC som blev dannet for et par år siden krævede priskontrol, udlevering af basale fornødenheder, jord til bønderne, uddeling af de store farme uden kompensation, et stop for IMFs styring af økonomien, job til de unge, huse til masserne og respekt for arbejderrettigheder.

Selv om MDC ikke vandt valget, har byerne og dermed arbejdere og studenter talt tydeligt. De vil have Mugabe ud. De vil have forandringer.

Ved valget fik Robert Mugabes ZANU-PF 52 pladser i parlamentet og MDC fik 57 pladser. Da Mugabe må udpege yderligere 30 mandater, sidder han stadig på magten også i parlamentet.

MDC, som er udsprunget af fag-bevægelsen, vandt stort i byerne, hvor arbejderne igennem de seneste år har udtrykt deres utilfredshed gennem strejker og protestdemonstrationer.

Mugabe vidste, at det var på landet, han skulle skaffe sig sejren, derfor valgte han at støtte aktionerne imod de hvide farmere, for at vinde sympati hos de fattige jordløse bønder. Ud over hans populistiske politik var det også på landet, at hans rå forfølgelse af oppositionen blev gennemført. Derfor vandt Mugabe, men det er efter alt at dømme på lånt tid. Vreden mod hans styre er stor.

Billedtekst:
MDC-tilhængere fejre valgresultatet. MDC kræver bl.a. jord til bønderne og respekt for arbejdernes rettigheder.

Flere artikler fra nr. 184

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Zimbabwe

Se flere artikler af forfatter:
Nina Olsen

Siden er vist 1570 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside