Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 184 – August 2000 – side 5

Arafat presset nedefra

Margit Johansen

Arafat blev fejret som en helt, da han vendte hjem fra de sammenbrudte forhandlinger i Camp David.

Det eneste Arafat gjorde var at fastholde det krav, som FN i utallige resolutioner har fastslået, nemlig at Israel skal rømme de områder, de besatte i 1967-krigen, det betyder også Jerusalem.

Resolutioner som Israel aldrig har respekteret, uden at det har fået andre konsekvenser, end at USA har pumpet milliarder af dollars og en enorm militær støtte ind i Israel. Det står i skærende kontrast til situationer, hvor lande som Iraq eller Serbien overtræder resolutioner, for så hagler det ned med bomber og ødelæggende sanktioner.

Vigtig selvtillid

Derfor er det forståeligt, at palæstinenserne ser det som en sejr over amerikansk imperialisme og dens vigtigste spydspids i Mellemøsten, Israel.

Sammenholdt med at Israel i foråret trak sig ud af Libanon, tvunget af Hizbollahs fortsatte modstands-kamp mod den israelske besættelse, kan det betyde at palæstinensernes vilje til at slås for deres krav om et selvstændigt og frit Palæstina vokser.

Ingen forbedringer

De hidtidige forhandlinger mellem Israel og palæstinen-serne har ikke givet større forbedringer for hovedparten af palæstinenserne. Arbejdsløsheden er stadig stor, det samme er fattigdommen og flygtningelejrenes elendige boligforhold er uændrede.

Palæstinenserne vil ha’ forbedringer, det ved Arafat. Skal han holde sig ved magten, skal han have noget til den almindelige palæstinensere og ikke kun til hans venner i de store rigmandsvillaer på Vestbredden og i Gaza.

Derfor stod han fast i Camp David og derfor vil han have svært ved at indgå et kompromis når den næste runde forhandlinger snart starter.

Flere artikler fra nr. 184

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Palæstina

Se flere artikler af forfatter:
Margit Johansen

Siden er vist 1673 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside