Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 184 – August 2000 – side 5

Irak

USA’s beskidte krig i Golfen

Thomas Pedersen

Den 6. august er det 10 år siden, at USA og dets allierede indledte deres angreb på Irak. En krig, som har kostet en halv million børn livet – og smadret tilværelsen for alle almindelige irakere.

Golfkrigen var et af de bedste eksempler på, hvordan den amerikanske regering brugte pressen som dets våben.

Man nævnte eksempelvis ikke de 200.000 faldne irakere, men kun de få amerikanske faldne. De kæmpe demonstrationer, der var imod krigen var heller ikke værd at nævne i pressen.

Der blev ofte udtalt til pressen, at man ikke skulle bekymre sig om civile tab, for nu havde man en ny type bombe.

En “smart bomb” som selv kunne finde vej til dens mål. Men realiteten var, at kun 8% af de bomber der blev kastede var de såkaldte “smart bombs”.

Og blandt de mål som disse “smart bombs” skulle ramme var beskyttelsesrum, vandværker, elværker og den civile infrastruktur.

Ifølge USA er meningen med de sanktioner, som de har fået gennemtrumfet igennem FN har overfor Irak, er at tvinge Saddam Hussein fra magten. Men sådan fungerer det ikke i virkeligheden.

Sanktionerne har ikke haft de store konsekvenser for Saddam Hussein og resten af den herskende klasse. De har ikke den samme bevægelighed som før, men de sidder stadigvæk og æder og fester på deres enorme paladser. Mens den almindelig iraker må sulte.

Oppositionen væk

Konsekvenserne af de 10 år lange sanktioner er, at hele den opposition, der var før krigen, er fuldstændig smadret, og Saddam Hussein sidder nu stærkere på magten end han gjorde før krigen.

Og for den almindelige iraker er konsekvenserne derimod enorme, dødeligheden blandt børn under 5 år er fordoblet siden sanktionerne blev indført, det vil sige at 500.000 irakiske børn er døde siden FN indførte sanktioner.

Sygdomme som malaria, tuberkulose og kolera, som før krigen var blevet udryddet hærger nu landet. En ting som diarré er nu den største årsag til dødsfald blandt børn.

Den irakiske dinars værdi er faldet enormt, før krigen var dinaren mere værd end dollaren, nu kan man få 2200 irakiske dinar for en dollar. Det har betydet, at den irakiske befolkning fuldstændig har mistet deres opsparing. Dette har heller ingen betydning for den herskende klasse, som har deres formuer liggende i guld og anden valuta, i udenlandske banker.

Olie og magt

Hvis man tror, at Golfkrigen og sanktionerne handlede om beskyttelse af minoriteter og indførelse af demokrati og frihed i et diktatorisk land, tager man fejl.

Det handler om olie og den økonomiske magtbalance i verden. Irak har den næststørste forekomst af olie i verden. Plus at Iraks er meget lettere at udvinde, fordi det ligger tættere på overfladen.

Hvis det havde været for at beskytte minoriteter og demokratiet, havde USA nok ikke svigtet det oprør der blev startet i slutningen af krigen mod Saddam Hussein.

En andet eksempel er, at man brugte, og stadigvæk bruger, Tyrkiets baser til at bombe Irak fra. Et land som er ansvarlig for over 35.000 døde kurdere, og som stadigvæk angriber kurdere inde i Irak, de selv samme steder, hvor Vesten gik i krig angiveligt for at kurderne kunne leve i fred og ro.

Billedtekst:
USAs og Englands bombeterror over Irak har gjort livet til et helvede for almindelige irakere – man må overleve som man bedst kan. Fyren her forsøger at skaffe lidt penge ved at sælge olie.

Flere artikler fra nr. 184

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Golfkrige

Se flere artikler af forfatter:
Thomas Pedersen

Siden er vist 1683 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside